Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Peskov odmietol vylúčiť, že by Moskva mohla siahnuť po jadrových zbraniach: TOTO bude dôvod na ich použitie

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov Zobraziť galériu (3)
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore s novinárkou americkej televízie CNN pripustil, že Rusko doteraz nedosiahlo svoje ciele na Ukrajine, a zároveň odmietol vylúčiť, že by sa Moskva mohla uchýliť k jadrovým zbraniam. Uviedla to stanica na svojom webe.

Peskov v rozhovore s Christiane Amanpourovou opakovane odmietol vylúčiť, že by Rusko mohlo zvažovať použitie jadrových zbraní proti tomu, čo Moskva vníma ako "existenčné ohrozenie", uviedla CNN. Na otázku, za akých podmienok by ruský prezident Vladimir Putin nasadil jadrové sily, Peskov odpovedal, že jadrové zbrane je možné použiť, ak je ohrozená existencia krajiny.

Na otázku, čo Putin zatiaľ na Ukrajine dosiahol, Peskov odpovedal, že zatiaľ ešte svoje ciele nedosiahol. Hovorca zároveň tvrdil, že "zvláštna vojenská operácia", čo je oficiálny kremeľský termín pre ruskú inváziu na Ukrajinu, "prebieha presne v súlade s vopred stanovenými plánmi a cieľmi", dodala CNN.

"Máme koncepciu národnej bezpečnosti. Môžete sa tam dočítať všetko o dôvodoch použitia jadrových zbraní. Môžu byť v súlade s koncepciou použité, ak je ohrozená sama existencia našej krajiny. V texte je uvedených mnoho ďalších dôvodov," povedal Peskov podľa ruskej štátnej agentúry TASS.

Jadrové zbrane sú naďalej v stave pohotovosti

Amanpourová naliehala na Peskova, či si je istý alebo presvedčený, že Putin nepoužije jadrové zbrane na Ukrajine, kde ruská armáda po svojom útoku z 24. februára narazila na nečakane silný odpor ukrajinských jednotiek. Ukrajinská armáda, ktorá stále bráni veľké mestá, dokonca v posledných dňoch bola schopná viesť čiastkové protiútoky. Experti sa domnievajú, že ruská armáda zápasí aj s logistickými problémami a komunikačnými problémami.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Moskva sa o jadrových zbraniach zmienila počas vojny proti Ukrajine niekoľkokrát. Sám Putin 27. februára nariadil uviesť jadrové sily do "zvláštneho režimu" bojovej pohotovosti, čo odôvodnil "agresívnymi vyjadreniami" predstaviteľov členských krajín NATO a "nelegitímnymi" sankciami, ktoré Západ uvalil na Rusko v reakcii na inváziu. Tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v interview, ktorého časti 2. marca zverejnila televízia Al-Džazíra.

Peskov odmietol vylúčiť, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP)

Šéf ruskej diplomacie pritom podľa TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joea Bidena, že alternatívou k tvrdým sankciám, ktoré Washington uvalil na Moskvu, by bola tretia svetová vojna. Biden ale v spomínanom vyjadrení dal najavo, že sa snaží tretej svetovej vojne zabrániť.

Viac o téme: RozhovorJadrové zbraneRuskoVojna na UkrajineDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu