Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi opäť vyťahujú energetické eso: Európe odkazujú, že po embargu príde obrovské zdražovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ceny ropy by mohli dosiahnuť 300 USD (271,70 eura) za barel (159 litrov), ak by Západ uvalil embargo na jej dovoz z Ruska. Vyhlásil to v pondelok (21.3.) ruský vicepremiér Alexander Novak, aj keď to podľa neho nie je pravdepodobné. Bol by to takmer trojnásobok súčasnej ceny.

Novak tiež povedal, že pre Európu je zatiaľ nemožné odmietnuť ruskú ropu a plyn. Kremeľ varoval, že prípadné embargo na ruskú ropu by narušilo energetickú rovnováhu v Európe, ale neovplyvnilo by Spojené štáty.

Ukrajinské delostrelectvo počas plného nasadenia (Zdroj: MIL.IN.UA)

Niektorí členovia Európskej únie (EÚ) presadzujú ropné embargo ako súčasť možného piateho balíka sankcií proti Rusku v snahe potrestať Moskvu za vojnu na Ukrajine. "Takéto embargo by veľmi vážne ovplyvnilo svetový trh s ropou, veľmi negatívne by ovplyvnilo energetickú rovnováhu na európskom kontinente," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Možné spúšťače embarga

Podľa diplomatov z Bruselu ruský útok chemickými zbraňami na Ukrajine alebo prudké bombardovanie jej hlavného mesta Kyjev by mohli byť spúšťačom energetického embarga. Rusko tvrdí, že sa zameriava na vojenskú, nie civilnú infraštruktúru.

Z nákupného centra zostali iba ruiny
Zobraziť galériu (3)
Z nákupného centra zostali iba ruiny  (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Moskva zároveň varovala, že sankcie EÚ na ruskú ropu by ju mohli podnietiť k uzavretiu plynovodu do Európy. Únia dováža z Ruska zhruba 40 % plynu pre svoju spotrebu, pričom Nemecko je spomedzi veľkých ekonomík bloku najviac závislé na ruskom plyne. Aj Peskov poukázal na fakt, že embargo na dovoz ruskej ropy by Američanov nezasiahlo tak ako Európanov.

Ceny ropy pokračujú v raste 

Ceny ropy pokračujú v raste aj po tom, ako v pondelok (21. 3.) vyskočili o viac než 7 %. Hlavným dôvodom sú diskusie v rámci Európskej únie (EÚ) o možnom embargu na ruskú ropu. Ďalšou príčinou sú útoky na saudskoarabské ropné zariadenia.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa v utorok o 7.55 h SEČ predával po 114,40 USD (103,64 eura). To bolo o 2,28 USD alebo 2,03 % viac ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. V pondelok si kontrakt pripísal 7,42 USD alebo 7,1 % a uzavrel na 112,12 USD za barel, keď vzrástol tretí obchodný deň po sebe a uzavrel najvyššie od 8. marca.

Májový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v utorok o 8.14 h SEČ predával s plusom 2,86 USD alebo 2,47 % po 118,48 USD za barel. V pondelok si polepšil o 7,69 USD alebo 7,12 % a uzavrel na 115,62 USD za barel. Vlády členských krajín EÚ sú nejednotné v otázke, či sa má Únia pripojiť k Spojeným štátom a takisto zaviesť sankcie na ruskú ropu. Napríklad Nemecko tvrdí, že EÚ je príliš závislá od ruských energií.

"Zdá sa, že obchodníci s energiami sú presvedčení, že sa blíži nedostatok dodávok," uviedol analytik firmy OANDA Edward Moya. Dodal, že ceny podporujú obavy týkajúce sa vojny na Ukrajine aj útokov na zariadenia Saudi Aramco.

Jeden z troch nemeckých vodičov sa pre vysoké ceny paliva vzdá používania auta 

Viac než jedna tretina nemeckých vodičov plánuje nechať svoje vozidlá doma vzhľadom na rastúce ceny paliva. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu YouGov, ktoré zverejnili v utorok. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa prieskumu už 22,9 percenta vodičov jazdenie obmedzilo, kým ďalších 12 percent tak plánuje urobiť v budúcnosti. Hlavným motivačným faktorom sú pritom peniaze. Až 49 percent opýtaných uviedlo, že nebude jazdiť autom "s cieľom ušetriť peniaze". Pre 16 percent respondentov je hlavným dôvodom životné prostredie, kým 14,9 percenta chce viac pohybu, cituje DPA.

Rusi opäť vyťahujú energetické
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tri štvrtiny respondentov uviedli, že sú do istej miery závislé od svojich vozidiel – čiastočne v dôsledku nedostatočnej verejnej dopravy. Približne polovica vodičov využívala svoje autá najmenej päťkrát do týždňa.

Vojna na Ukrajine spôsobila v Nemecku rekordný nárast cien pohonných hmôt. Menej úzkostliví vodiči sa môžu obrátiť na inú taktiku, aby znížili náklady na palivo: kradnutie, podotýka DPA. "Dá sa predpokladať, že sa zvýšil počet prípadov krádeže paliva," povedal hovorca Spolkového združenia pre nákladnú dopravu, logistiku a odpadové hospodárstvo (BGL). "Napriek tomu nevieme o všetkých takýchto prípadoch, pretože sú zriedkakedy nahlasované," dodal pre DPA.

Pred unáhlenými zákazmi nákupov ruskej ropy v EÚ varuje Nemecko či Holandsko

Zatiaľ čo Austrália, Británia, Kanada a Spojené štáty nákup ruskej ropy kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu zakázali, v Európskej únii nie je na túto problematiku jasný názor. Členské krajiny chcú návrhy na takýto zákaz prerokovať v najbližších dňoch a už len predstava, že návrh schvália, prispieva k ďalšiemu rastu cien ropy na svetových trhoch. Pred unáhlenými zákazmi v EÚ varuje napríklad Nemecko alebo Holandsko, uviedla agentúra Reuters.

Dvadsaťsedemčlenný blok sa nezhodne na tom, či je účelné nákupy ruskej ropy zakazovať v situácii, keď môže takýto krok ovplyvniť približne 27 percent jeho dovozu. Niektoré vnútrozemské rafinérie sú pritom úplne závislé na dodávkach ruskej ropy systémom potrubia.

Viac o téme: ZdražovanieRopaEmbargoRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu