Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Sarkozy nevylúčil bojkot otvorenia olympijských hier

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: ČTK)

TARBES - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nevylúčil svoju neúčasť na otvorení olympijských hier 8. augusta v Pekingu. Ako povedal, "všetky možnosti sú otvorené."

Sarkozy, ktorý "apeloval na zmysel pre zodpovednosť" čínskych predstaviteľov, zároveň odmietol výzvy bojkotovať celé medzinárodné športové podujatie. "Želám si, aby sa začal dialóg a moja reakcia bude závisieť od reakcie čínskeho vedenia," vyhlásil v utorok počas návštevy v juhozápadnom pyrenejskom regióne.

Francúzsko sa pripojilo k Spojeným štátom a ďalším západným vládam vyzývajúcim na dialóg medzi Čínou a dalajlámom v záujme vyriešenia krízy v Tibete, kde podľa tibetskej exilovej vlády zahynulo najmenej 140 ľudí. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala na bojkot otváracieho ceremoniálu hier na protest proti porušovaniu ľudských práv v Číne a násilnostiam v Tibete. Riaditeľ RSF Robert Menard v utorok požiadal o stretnutie so Sarkozym, aby mu zároveň vysvetlil protest, ktorým narušili nedeľný obrad zapálenia olympijského ohňa v gréckej Olympii. "Nežiadame športovcov o bojkot. Žiadame pána Sarkozyho, aby povedal, že ak sa situácia v Tibete a Číne sa nezlepší, nezúčastní sa 8. augusta na otváracom ceremoniáli olympijských hier," uviedol.

Sarkozy v pondelok vyzval Čínu, aby preukázala zdržanlivosť v Tibete a ukončila násilie prostredníctvom dialógu s dalajlámom, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác. Čínskemu prezidentovi Chuovi Ťin-tchaovi vyjadril Sarkozy znepokojenie v súvislosti s nepokojmi v Tibete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu