Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty šiesty (21. marec 2022)

Z nákupného centra zostali iba ruiny
Zobraziť galériu (11)
Z nákupného centra zostali iba ruiny (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Najmenej osem ľudí prišlo o život v nedeľu neskoro večer pri leteckom útoku ruských vojenských jednotiek na nákupné centrum v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Dianie sledujeme online:

  • Najmenej osem ľudí zahynulo v noci na pondelok pri ostreľovaní viacerých budov a nákupného centra v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.
  • Volodymyr Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
  • Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupol.
  • V černobyľskej elektrárni po týždňoch vystriedali časť zamestnancov.
  • Slovinskí diplomati sa vrátia do Kyjeva.

Naživo z Ukrajiny: 


Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)


ONLINE

21:54 Členské štáty Európskej únie schválili v pondelok novú obrannú stratégiu, ktorá zahŕňa vytvorenie tzv. síl rýchleho nasadenia v počte 5000 vojakov. Plán obrannej stratégie sa pripravoval uplynulé dva roky, na poslednú chvíľu sa však teraz upravoval v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine, a teda aj zvýšenej pozornosti, ktorú chce EÚ v dôsledku invázie upriamiť na hrozbu zo strany Kremľa, uvádza agentúra AFP.

21:38 Spojené štáty a ich spojenci pokračujú v rokovaniach o poskytnutí protilietadlových a protiraketových raketových systémov dlhého doletu, s obsluhou ktorých má ukrajinská armáda skúsenosti. V tejto súvislosti sa v ostatných týždňoch spomína aj systém S-300 vo vlastníctve slovenských ozbrojených síl, informuje americká spravodajská televízia CNN. Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho v tejto záležitosti prebiehajú "aktívne konzultácie" so spojencami.

21:26 Rusko útočí na Ukrajinu pomocou 40 letísk v západnom Rusku, Bielorusku a na anektovanom Kryme.

20:32 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP. "Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej," povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

19:46 Evakuačné autobusy s deťmi z Mariupoľa boli ostreľované, niektoré deti sú vo vážnom stave.

19:38 Ukrajina nemôže pristúpiť na "ruské ultimáta", povedal v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že Moskva sa jeho krajinu pokúša "zničiť". Uviedol to v rozhovore pre ukrajinské médiá, z ktorého citovala agentúra AFP.

"Ukrajina nemôže splniť ruské ultimáta. Ich ultimátum by sa naplnilo, len keby sme boli zničení," povedal Zelenskyj. Moskva podľa jeho slov chce, aby jej Ukrajina "odovzdala" mestá Charkov, Mariupol aj Kyjev. Dodal, že na takéto niečo nemôžu pristúpiť obyvatelia týchto miest, rovnako ako ani on ako prezident.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

19:36 Vo vojne Ruska proti Ukrajine vzniká patová situácia, povedal v pondelok vysoký predstaviteľ spravodajskej služby Severoatlantickej aliancie. Vysvetlil, že ruské pozemné jednotky nepostupujú a letectvo nevie získať úplnú kontrolu nad Ukrajinou, informuje podľa správy americkej stanice CNN.

"Ak ešte nie sme v patovej situácii, tak k nej rýchlo mierime," povedal predstaviteľ NATO novinárom. Dodal, že do tohto bodu by sa Rusko nedostalo, ak by neurobilo sériu chýb, keďže je potrebné zobrať do úvahy rozdiel v sile oboch armád na začiatku invázie.

18:36 Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov.

Objasnil, že ruskými "ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami" boli v noci na 21. marca v Kyjeve "v nefunkčnom nákupnom centre zničené batérie ukrajinských raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami a sklad munície" pre tieto zbraňové systémy.

18:17 Rusko v pondelok oznámilo, že upúšťa od rozhovorov s Japonskom o podpísaní mierovej zmluvy, ktorá by medzi týmito dvoma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Dôvodom má byť tvrdá reakcia Tokia na inváziu Moskvy na Ukrajinu, informuje o tom agentúra AFP.

18:13 Kapitán pluku Azov Svjatoslav Palamar pre CNN povedal, že obkľúčené prístavné mesto Mariupol je aj naďalej bombardované. Bomby údajne padajú každých 10 minút. 

18:11 Ukrajinský parlament pripravuje zákon o dodatočnej dani na Ukrajine pre spoločnosti, ktoré pokračujú v spolupráci s Ruskom.

18:05 Európska únia dala v pondelok prísľub Moldavsku, že mu pomôže riešiť situáciu, v ktorej sa táto krajina ocitla po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Korčok potvrdil, že ministerských rokovaní v Bruseli sa zúčastnil aj šéf moldavskej diplomacie Nicolae Popescu. Pripomenul, že Moldavsko dlhodobo trpí politikou Ruska, ktoré cez svoj vplyv v separatistickom Podnestersku ohrozuje moldavskú územnú integritu a suverenitu.

18:03 Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa. "Dnes pracujeme celý deň," uviedol člen ukrajinskej delegácie a poslanec Davyd Arachamija.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu