Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americký Senát jednomyseľne vyhlásil: Putin je vojnový zločinec! Ide o vzácny prejav jednoty

Joe Biden a líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký Senát v utorok jednomyseľne prijal rezolúciu, ktorou označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Správa je prevzatá z agentúry Reuters, podľa ktorej ide o vzácny prejav jednoty v americkom Kongrese, kde vládne hlboký rozkol.

archívne video

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezolúcia, ktorú predstavil republikánsky senátor Lindsey Graham a podporili ju senátori z oboch politických táborov, nabáda Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu i ďalšie štáty na vyšetrovanie ruskej armády pre vojnové zločiny počas invázie na Ukrajine.

"My všetci sme sa v tejto komore spojili, demokrati a republikáni, aby sme povedali, že Vladimir Putin nemôže ujsť pred zodpovednosťou za zločiny spáchané na ukrajinskom ľude," uviedol v prejave pred hlasovaním líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer
Zobraziť galériu (2)
Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer  (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

"špeciálna operácia"

Rusko svoje kroky na Ukrajine nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou" zameranou na "demilitarizáciu" a "denacifikáciu" Ukrajiny, pripomína Reuters. Putin tiež Ukrajinu označil za americkú kolóniu s bábkovým režimom, pričom vyhlásil, že nemá žiadnu tradíciou nezávislej štátnosti.

Moskve sa doposiaľ nepodarilo obsadiť žiadne z desiatich najväčších miest na Ukrajine po vojenskej invázii, ktorá sa začala 24. februára. Ide o najrozsiahlejší útok na európsky štát od roku 1945, píše Reuters.

Viac o téme: Vojnový zločinecUSAVladimir PutinSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu