Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Satelitné zábery divadla s civilistami v Mariupole odhalili bezcitnosť Rusov! Odkaz, ktorý mal zastaviť vraždenie detí

Ruskí vojaci barbarsky zbombardovali divadlo, kde sa ukrývali civilisti a hlavne deti! Zobraziť galériu (3)
Ruskí vojaci barbarsky zbombardovali divadlo, kde sa ukrývali civilisti a hlavne deti! (Zdroj: TASR/Donetsk Regional Civil-Military Administration Council via AP, SITA/Maxar Technologies via AP)

MARIUPOĽ - Vojna je krutá, neúprosná a v týchto dňoch aj mimoriadne barbarská. O tom, že Rusko po 24. februári prekročilo už všetky červené čiary je zbytočné pochybovať, no ich slová o tom, že sú zameraní len na armádne ciele boli jedno z najväčších klamstiev týchto dní. Svedčí o tom aj včerajší mimoriadne smutný čin, keď agresor zaútočil bombou na úkryt v mariupoľskom divadle, kde sa podľa všetkého ukrývali civilisti a hlavne deti. O tom svedčia aj satelitné snímky pred bombardovaním!

archívne video

Slovensko pripojilo Ukrajinu do našej elektrickej siete, uviedol Heger (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Aktualizácia 10:32

Podľa posledných informácií sa po tomto dramatickom nešťastí objavili predsa len pozitívne správy. Spravodajci z Ukrajiny aj britská BBC sa odvolávajú na správy vládnych orgánov na Ukrajine. Podľa nich totiž kryt v divadle vydržal aj bombardovanie a je tak veľmi veľká pravdepodobnosť, že väčšina ukrývajúcich sa civilistov tento útok prežila. "Pred niekoľkými minútami som obdržal správu, že úkryt vydržal a ľudia tam vraj prežili. Zatiaľ netušíme, koľko a či máme zranených nejakých ľudí, či nebodaj zabitých. Zatiaľ sa však zdá, že väčšina z nich prežila a sú nateraz v poriadku," vyjadril sa mestský poslanec Dmytro Gurin pre BBC.

V divadle v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré podľa ich záverov v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

Pred divadlom bol veľký nadpis v azbuke: DETI

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis "DETI", ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

Satelitné zábery divadla s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

Starosta povedal, že je to mimoriadna tragédia

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil útok za "strašnú tragédiu". "Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu," povedal. Zároveň však vyjadril vieru v to, že "raz príde deň", keď sa Mariupol pozviecha a "povstane z ruín".

Rusi bombardovanie divadla, podľa očakávania, popreli

Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský "ultraradikálny prápor Azov".

Na internete sa niekoľko dní pred zhodením bomby na divadlo objavovali aj zábery zvnútra činoherného divadla v Mariupole, kde sa schovávalo viacero ľudí.

Rezort tiež uviedol, že v budove divadla sa mohli nachádzať civilisti zobratí za rukojemníkov, približuje agentúra AFP. Agentúra pripomína, že Moskva rovnaký prápor obvinila už z minulotýždňového bombardovania mariupolskej pôrodnice.

Je to strašný vojnový zločin, už len skonštatoval minister

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil bombardovanie divadla za "ďalší strašný vojnový zločin" a dodal, že jeho budova je úplne zničená. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na tento útok uviedol, že Ukrajinci majú "zlomené srdcia". Obliehanie Mariupolu zároveň prirovnal k blokáde Leningradu počas druhej svetovej vojny.

Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (3)
Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Viac o téme: DetiDivadloBombardovanieRuskoMariupoľKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu