Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko vyšetruje smrť kameramana stanice Fox News ako možný vojnový zločin

Pierre Zakrzewski Zobraziť galériu (2)
Pierre Zakrzewski (Zdroj: SITA/Pierre Zakrzewski/Fox News via AP)

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Francúzski prokurátori vyšetria možné obvinenia z "úmyselného ublíženia osoby chránenej medzinárodným právom" a "úmyselného útoku proti civilistom, ktorí sa nezúčastňovali na ozbrojenom konflikte". Francúzska prokuratúra bežne vyšetruje prípady násilných úmrtí Francúzov, ktorí zahynuli v zahraničí, uvádza AFP.

Zakrzewski a ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomreli v pondelok, keď ich vozidlo zasiahla streľba v obci Horenka neďaleko Kyjeva. Pri tomto incidente utrpel zranenia aj korešpondent Fox News Benjamin Hall. Zakrzewski bol skúseným kameramanom, ktorý v minulosti zdokumentoval aj ozbrojené konflikty v Iraku, Afganistane a Sýrii.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyjadril v stredu sústrasť jeho rodine a blízkym. Dodal pritom, že "ozbrojené zložky majú v súlade s medzinárodným právom povinnosť chrániť novinárov".  

Francúzsky minister zahraničných vecí  Jean-Yves Le Drian
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian  (Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Počas troch týždňov trvajúcej vojny na Ukrajine zahynulo už viacero novinárov, vrátane amerického dokumentaristu Brenta Renauda a ukrajinského reportéra Jevgenija Sakuna. Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová v utorok oznámila i smrť ukrajinského novinára Viktora Dudara, ktorý zahynul v bojoch v okolí prístavného mesta Mykolajiv.

Viac o téme: SmrťKameramanFrancúzskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu