Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sú v Kyjeve: Stretli sa so Zelenským

(Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek, TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky, SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

KYJEV - Predsedovia vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska v utorok večer pricestovali vlakom do Kyjeva. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

"Práve tu, vo vojnou zničenom Kyjeve, sa tvoria dejiny. Práve tu bojuje sloboda proti svetu tyranie. Práve tu visí budúcnosť nás všetkých na vlásku. Európska únia podporuje Ukrajinu, ktorá sa môže spoľahnúť na pomoc svojich priateľov – tento odkaz sme dnes priniesli do Kyjeva," napísal na Twitteri predseda poľskej vlády.

Zelenskyj prijal v Kyjeve premiérov Česka, Poľska a Slovinska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ. "Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

Do Kyjeva odcestovali ráno

"Spoločne s premiérom Poľska Mateuszom Morawieckym, (poľským) vicepremiérom Jaroslawom Kaczyňským a premiérom Slovinska Janezom Janšom ideme dnes ako predstavitelia Európskej rady do Kyjeva, aby sme sa stretli s prezidentom Zelenským a premiérom (Denysom) Šmyhaľom," napísal Fiala v utorok ráno na Twitteri.

Vyjadrenie podpory

Návšteva bola podľa neho prekonzultovaná s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Jej cieľom je vyjadriť jednoznačnú podporu Európskej únie pre Ukrajinu a jej slobodu a nezávislosť.

Fiala, Morawiecki, Kaczyňski a Janša počas návštevy Kyjeva predstavia aj široký balík podpory pre Ukrajinu a jej občanov, uviedol Fiala, podľa ktorého bolo o ceste vopred informované aj medzinárodné spoločenstvo.

Metropolu obkľúčili ruské vojská

Rovnaké oznámenie zverejnila aj poľská vláda, informovala agentúra AFP, ktorá pripomenula, že návšteva sa bude konať v situácii, keď ukrajinskú metropolu Kyjev už takmer obkľúčili ruské vojská. V priebehu utorka sa tiež očakáva pokračovanie tretieho kola rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou, ktoré sa začalo v pondelok virtuálnou formou a bolo prerušené.

Viac o téme: Mateusz MorawieckiVolodymyr ZelenskyjPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu