Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty (15. marec 2022)

Požiar veľkopodlažnej obytnej budovy v Kyjeve Zobraziť galériu (11)
Požiar veľkopodlažnej obytnej budovy v Kyjeve (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

KYJEV - Situácia na Ukrajina sa stále nezlepšuje. Vedúci predstavitelia stále nenašli kompromis, na ktorom by sa dohodli. Ruské ostreľovanie ukrajinských miest pokračuje a prezident Volodymyr Zelenskyj zúfalo prosí NATO a západné mocnosti o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Kremeľ pokračuje v "špeciálnej operácii" a najviac na to doplácajú nevinní ľudia. Situáciu sledujeme online aj dnes.

  • Rusko údajne žiada Čínu o vojenskú i ekonomickú pomoc
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom
  • Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy
  • Americký prezident zvažuje návštevu Európy
  • Ďalšie rokovania by mali prebehnúť už dnes

Naživo z Kyjeva

Ivan Korčok vyzval Rusko k ukončeniu nezmyselnej vojny na Ukrajine

Ivan Korčok vyzval Rusko na ukončenie nezmyselnej vojny na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)


ONLINE

21:48 Zelenskyj prijal v Kyjeve premiérov Česka, Poľska a Slovinska.

21:46 Súkromné lietadlo ruského miliarda Romana Abramoviča pristálo v utorok na letisku v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z leteckého portálu Flightradar24.

21:26 Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu. Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami jestvujú "zásadné rozpory". 

"Zajtra (v stredu) budeme pokračovať. (Máme za sebou) veľmi náročný a pomalý proces vyjednávania. Existujú (medzi nami) zásadné rozpory. Ale určite existuje priestor na kompromisy. Počas prestávky (v rokovaniach) bude pokračovať práca v podskupinách," napísal Podoľak na Twitteri.

20:42 Zelenskyj požaduje úplné obchodné embargo s Ruskom. 

20:19 Irina Vereshchuk uvádza, že za dnešný deň bolo z Mariupolu cez humanitárny koridor evakuovaných približne 20-tisíc osôb. 

20:16 Ruské vojnové lode ostreľovali ukrajinské pobrežie v Odeskej oblasti, pričom podľa úradov boli zranení dvaja ľudia. 

19:46 Rusko dalo kolovať návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje ochranu civilistov "v ohrozených situáciách" na Ukrajine a bezpečný prechod humanitárnej pomoci i ľudí pokúšajúcich sa odísť z krajiny – ale vôbec sa nezmieňuje o zodpovednosti Ruska za vojnu proti menšiemu susedovi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

19:35 Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) v utorok oznámila, že od polovice februára zaznamenala zhruba 3000 kybernetických útokov namierených voči ukrajinským cieľom. Informoval o tom denník The Guardian.

19:13 Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok o situácii na Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Iformovala o tom agentúra AP.  Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Putin informoval v telefonáte Michela o ruskom pohľade na rokovania s Ukrajinou. Podľa Putina pritom ukrajinskí predstavitelia "nedemonštrovali úmysel hľadať vzájomne prijateľné riešenia".

Michel na sociálnej sieti Twitter zase uviedol, že počas telefonátu s Putinom "zdôraznil naliehavú potrebu zastaviť ruskú bratovražednú vojnu proti Ukrajine", pričom zdôraznil, že ruské jednotky musia prestať ostreľovať ukrajinských civilistov.

19:08 Predsedovia vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska v utorok večer pricestovali vlakom do Kyjeva. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

19:05 Kyjevský starosta Vitalij Kličko pozval pápeža Františka ešte minulý týždeň na návštevu ukrajinskej metropoly, aby tak hlava katolíckej cirkvi "prejavila svoj súcit". Vatikán však do utorka na pozvanie neodpovedal. Informovala o tom agentúra AFP.

18:42 Ukrajinu opustilo 1,5 milióna detí. 

18:41 Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko tvrdí, že ruskí vojaci obsadili nemocnicu v Mariupole a držia v nej lekárov a pacientov ako rukojemníkov. Informoval o tom ruskojazyčný server stanice BBC a ukrajinská agentúra Interfax-Ukrajina. 

18:29 V Ľvove sa opäť rozozneli sirény. 

18:27 Šéf NATO zvolá mimoriadny summit budúci týždeň v Bruseli. 

18:08 "Viac ako 100 autobusov (opustilo Sumy) v dvoch rôznych konvojoch. Išlo o spoločnú operáciu medzi nami (MVČK) a ukrajinským Červeným krížom," povedal agentúre Reuters v Ženeve hovorca MVČK Jason Straziuso. Ďalej spresnil, že konvoj s civilistami smeroval do mesta Poltava v strednej časti krajiny, avšak zrejme nie priamou trasou, pretože ruská strana evakuáciu podľa neho nepovolila.

18:05 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 97 ukrajinských detí. Povedal to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore pred členmi kanadského parlamentu. 

Detský fond OSN (UNICEF) v utorok uviedol, že hlavná nemocnica v západoukrajinskom Ľvove bojuje s náporom zranených detí, ktoré do zariadenia prichádzajú z iných častí krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

17:54 Ukrajinská producentka Fox News bola taktiež zabitá. 

17:52 Prezident Volodymyr Zelenskyj vymenúva veliteľa Oleksandra Pavljuka za veliteľa regionálnej vojenskej správy Kyjevskej oblasti. 

17:15 Rusko vystúpilo z Rady Európy. Poslanec Slutsky uviedol, že Rusko bude nútené vypovedať Európsky dohovor o ľudských právach. 

17:11 Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

17:00 Rusko zavádza sankcie proti americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Anthonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a ďalším predstaviteľom súčasnej americkej administratívy. Na svojich internetových stránkach o tom informuje ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého ide o reakciu na to, že Spojené štáty zakázali vstup na svoje územie najvyšším predstaviteľom Ruskej federácie.

16:35 Zábery z dronu zobrazujú, ako ruský ruský tank exploduje po zásahu ukrajinskou muníciou. Pravdepodobne išlo o protitankovú mínu. 

16:33 Generálny riaditeľ NATO uviedol, že Čína sa musí pripojiť k medzinárodnému spoločenstvu a odsúdiť Rusko. 

16:31 Šéf anektovaného Krymu Sergej Aksjonov pohrozil raziou na majetok ukrajinských podnikateľov na polostrove. 

16:27 Stanica Fox News potvrdila smrť svojho kameramana Pierra Zakrzewskeho. Pierre bol zabitý včera, keď jeho vozidlo zasiahol požiar pri Kyjeve. 

16:09 Český premiér Petr Fiala spolu s premiérmi Poľska a Slovinska Mateuszom Morawieckym a Janezom Janšom odcestoval v utorok do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom.

 

Today, we are going together with PM of Poland Mateusz Morawiecki, deputy PM Jarosław Kaczyński and PM of Slovenia Janez...

Posted by Petr Fiala on Tuesday, March 15, 2022

15:48 Marina Ovsyannikova je súdená v správnom konaní. Proces sa začal na okresnom súde v Ostankinskom.

15:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina sa nestane členom NATO. Namiesto toho požaduje nové formy interakcie so Západom a bezpečnostné záruky. 

15:27 Približne 2000 áut už v utorok odišlo cez humanitárny koridor z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci. Ďalších asi 2000 áut na odchod z mesta ešte len čaká. Oznámila to tamojšia mestská rada, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra Reuters. "Do 14.00 h (miestneho času; 13.00 h SEČ) odišlo z Mariupola podľa našich informácií 2000 áut," uviedla rada.

15:04 Štvrté kolo ukrajinsko-ruských rokovaní opäť pokračuje. 

"Rokovania prebiehajú. Obnovili sa konzultácie na hlavnej rokovacej platforme. Témami sú všeobecné záležitosti, (dosiahnutie) prímeria a stiahnutie vojsk z územia Ukrajiny," uviedol Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

14:21 Ruský nálet zabil v Kyjeve 4 ľudí. V dôsledku ostreľovania vypukol požiar v 16-poschodovej obytnej budove v západnej štvrti Kyjeva. Zasiahnutých bolo aj niekoľko ďalších budov vrátane vchodu do stanice metra Lukyanivska. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko.

14:18 Územná kontrola Ukrajiny na základe hlásení z 11. až 15. marca. 

13:42 Vojna veľmi výrazne zasiahla aj ukrajinských oligarchov. Niektorí z miliardárov sa stali "už len" milionármi.

13:24 Rusko tvrdí, že jeho vojenské sily už získali plnú kontrolu na celou Chersonskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské médiá. Správu zverejnili aj stanice BBC a Sky News, ktoré však upozornili, že pravdivosť tohto tvrdenia Moskvy nedokážu nezávisle overiť.

13:15 V Charkove začali ruské jednotky ostreľovať mesto práve v čase evakuácie ľudí.

12:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy podpísal dekréty o trestnej zodpovednosti za spoluprácu s Ruskom. Trest stanovuje až 15 rokov väzenia „za spoluprácu s agresívnym štátom“.

12:50 Viac než tri milióny ľudí utiekli z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára, uviedla v utorok Organizácia Spojených národov. Infomrácie priniesla agentúra AFP. 

12:41 Kremeľ v utorok vyhlásil, že je priskoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov z rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Správa z Moskvy prišla v čase intenzívnych bojov v okolí Kyjeva. Informácia je pravzatá od agentúry AFP.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (11)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

"Je to celé zložité, ale samotný fakt, že rokovania pokračujú, je sám o sebe pozitívny," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nechcem predkladať žiadne prognózy, počkajme si na hmatateľné výsledky," dodal.

12:30 Prvých 300 civilistov, ktorí sa v pondelok evakuovali z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, dorazilo do Záporožia. Oznámila to dnes mariupolská radnica. Situácia v prístavnom meste, kde na evakuáciu čaká asi 200 000 ľudí, je kritická. Podľa hovorcu Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) chýbajú potraviny a ľudia riešia, ako nasýtiť rodiny.

12:24 Neuveriteľnú odvahu ruskej novinárky a televíznej produkčnej Mariny Ovsjannikovovej dnes ocenili svetoví politici vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského alebo vedúcej postavy bieloruskej opozície Svjatlany Cichanovskej. Ovsjannikovová v pondelok v živom vysielaní ruskej televízie protestovala proti ruskej agresii na Ukrajine, odvtedy ju zadržiava polícia a advokáti s ňou nemajú kontakt.

12:18 Člen ukrajinskej delegácie Arakhamia oznámil obnovenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou Informujú o tom viaceré ukrajinské médiá.

12:06 Na minimálne 19 mŕtvych vzrástla bilancia pondelkového útoku ruských inváznych síl na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Rivnenskej oblasti Vitalij Kovaľ, ktorého citovala agentúra DPA.

11:51 Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojensko-priemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur.

11:37 Čína nechce byť zasiahnutá sankciami, ktoré uvalil Západ na Rusko za inváziu na Ukrajinu. V utorok to v telefonáte so španielskym ministrom zahraničných vecí povedal šéf čínskej diplomacie Wang I. Informovala o tom agentúra AFP. "Čína nie je súčasťou krízy a už vôbec nechce byť ovplyvnená sankciami," povedal Wang v telefonáte so svojím španielskym náprotivkom Josém Manuelom Albaresom.

11:28 Ruské rakety poškodili letisko v Dnepropetrovsku. Dve rakety zasiahli letisko v noci 15. marca, pričom zničili pristávaciu dráhu a poškodili terminál, uviedol guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

11:22 Ukrajinské ministerstvo hospodárstva sa domnieva, že straty v dôsledku bojov v krajine by mohli dosiahnuť približne 500 miliárd dolárov.

Ruský útok na dve obytné budovy v kyjevskej štvrti Svjatošynskij v skorých ranných hodinách
Zobraziť galériu (11)
Ruský útok na dve obytné budovy v kyjevskej štvrti Svjatošynskij v skorých ranných hodinách  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

11:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce pokračovať v hovoroch so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Doteraz pritom tieto telefonáty nemali v podstate žiadny vplyv na ruskú agresiu na Ukrajine, napísal dnes web Politico. "Nemôžem povedať, že by som bol spokojný (s výsledkami), ale musíme pokračovať," uviedol Macron k rokovaniam v predvolebnom diskusnom programe stanice TF1, kde sa stretol s ďalšími kandidátmi do aprílových prezidentských volieb.

Viac o téme: VojnaInváziaútok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu