Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katastrofa nateraz odvrátená! Černobyľ má opäť prúd: Sklady s jadrovým palivom sú v poriadku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Dodávka elektriny do vyradenej ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ bola opäť obnovená, oznámila v pondelok v noci Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Informuje o tom na základe správy agentúry AFP.

archívne video

Pobyt ruských vojsk v Černobyle je neakceptovateľný: Zmeny v radiačnej situácii na Slovensku aj Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ukrajina informovala MAAE, že dodávka elektriny do (černobyľskej) jadrovej elektrárne bola dnes opäť obnovená po tom, čo bolo vedenie zase poškodené 'okupačnými silami'," napísala na Twitteri jadrová agentúra.

"Zamestnanci obnovili práce na znovupripojení elektrárne k elektrickej sieti," uviedla MAAE. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo predtým oznámila, že elektrické vedenie zásobujúce túto odstavenú elektráreň poškodili ruské vojenské sily.

V areáli sa okrem obrovského sarkofágu, ktorý bol postavený nad havarovaných štvrtým reaktorom, nachádzajú aj sklady vyhoreného jadrového paliva, ktoré je potrebné neustále monitorovať a chladiť, pripomína AFP. Zamestnanci pre tento účel momentálne využívajú záložné naftové generátory.

Ruské jednotky obsadili aj Záporožskú jadrovú elektráreň

Ruské sily 4. marca ostreľovali a obsadili tiež atómovú elektráreň v meste Záporožie, ktorá je najväčšou prevádzkou svojho druhu v Európe. Útok spôsobil požiar, čo vyvolalo obavy z ďalšej jadrovej katastrofy. Ruskí odborníci dorazili do Záporožia začiatkom tohto týždňa, aby skontrolovali úroveň radiácie.

Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom medzičasom obvinili ruské jednotky, že v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne odpaľujú munície. MAAE uviedla, že tieto obvinenia prešetruje.

Na snímke požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, po útoku ruských jednotiek v Enerhodare
Zobraziť galériu (2)
Na snímke požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, po útoku ruských jednotiek v Enerhodare  (Zdroj: TASR/Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP)

Agentúra predtým upozornila, že nie je schopná obnoviť komunikáciu so systémami nainštalovanými na monitorovanie jadrového materiálu a aktivít v elektrárňach v Černobyli a Záporoží. K prerušeniu prenosu dát došlo po tom, ako oba objekty obsadili ruskí vojaci.

Výbuch v černobyľskej jadrovej elektrárni v apríli 1986 spôsobil rozptýlenie rádioaktívneho mraku nad Európou.

Viac o téme: Jadrová elektráreňUkrajinaČernobyľMAAEVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu