Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Joe Biden sa chystá na návštevu Európy: Kam zamieri americký prezident?

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Predstavitelia Bieleho domu zvažujú možnosť, že americký prezident Joe Biden odcestuje v najbližších týždňoch do Európy, aby tam so spojencami USA viedol rokovania o Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so situáciou.

Jeden z možných plánov Bidenovej cesty zahŕňa stretnutie s ďalšími lídrami členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli 23. marca. Následne by mal navštíviť Poľsko, uviedol jeden z nemenovaných zdrojov pod podmienkou anonymity vzhľadom na to, že detaily ešte nie sú sfinalizované.

Ďalší zo zdrojov povedal, že čo sa týka Bidenovej prípadnej cesty do Európy, zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie.

Ešte nie je rozhodnuté

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že Spojené štáty sú v úzkom kontakte s partnermi NATO a európskymi spojencami, avšak o Bidenovej ceste dosiaľ rozhodnuté nebolo.

Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine z 24. februára, ktorá je najväčším útokom na európsky štát od druhej svetovej vojny, zaviedli USA a ich spojenci v Európe voči Moskve a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi množstvo rozsiahlych sankcií, pripomína Reuters.

Pomoc Ukrajine pokračuje

Americký prezident Joe Biden v pondelok v príspevku na sociálnej sieti Twitter prisľúbil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach zbraní, potravín a financií na pomoc Ukrajine.

"Zaistíme, aby mala Ukrajina zbrane na obranu voči inváznym ruským silám. Pošleme peniaze, jedlo a pomoc na záchranu životov Ukrajincov," zdôraznil šéf Bieleho domu. "Ukrajinských utečencov budeme prijímať s otvorenou náručou," dodal.

Predtým počas dňa Biden uviedol, že USA denne poskytujú pre Ukrajinu "desiatky tisíc ton humanitárnych dodávok", píše na svojej webstránke stanica BBC.

Viac o téme: Návšteva Biely domEurópaUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu