Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin po invázii na Ukrajinu a sankciách pritvrdzuje: Prenajaté lietadla tam môžu Rusi po novom ukradnúť pre seba!

Putin chce, aby si krajina zo dňa na deň privlastnila odparkované a prenajaté lietadlá od zahraničných výrobcov v Rusku. Zobraziť galériu (3)
Putin chce, aby si krajina zo dňa na deň privlastnila odparkované a prenajaté lietadlá od zahraničných výrobcov v Rusku. (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Sergei Grits)

MOSKVA - Pomsta za celosvetovú kritiku Ruska po invázii na Ukrajinu alebo len jednoduchý kalkul? Ruský prezident vytiahol z klobúka zrejme ďalší zo svojich zákonov na zmiernenie dopadu tisícov sankcií, ktoré boli na Rusko uvalené. Ani aerolinky zrejme nie sú výnimkou a "myslel" aj na tie. Po novom si Rusi môžu prenajaté lietadlá od zahraničných výrobcov v Rusku prepísať jednoducho na seba.

archívne video

Z ostreľovanej budovy na severe Kyjeva sa valí dym, hasiči našli na mieste aj niekoľko tiel (Zdroj: Profimedia.sk)

Lietadlá v krajine sú len prenajaté, no napriek tomu Putin prichádza s kontroverzným zákonom

Ruský prezident Vladimír Putin dnes podpísal zákon, ktorý umožňuje, aby si ruské letecké spoločnosti ako vlastný majetok zaregistrovali lietadlá doteraz prenajaté od zahraničných spoločností. Informovala o tom agentúra TASS. Sankcie uvalené na Rusko po invázii Moskvy na Ukrajinu dávajú lízingovým firmám čas do 28. marca, aby sa oslobodili od zmlúv s ruskými aerolinkami, pripomenula agentúra Reuters.

Zákon umožňuje ruským aerolinkám ponechať si flotilu zahraničných lietadiel a prevádzkovať ich na vnútroštátnych linkách. Ruské letecké spoločnosti im tiež môžu vydávať osvedčenia o letovej spôsobilosti.

Putin po invázii na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Na tento krok Moskvy čakali

Zabavenie lietadiel, ktoré patria zahraničným lízingovým spoločnostiam, bolo jednou z očakávaných reakcií Moskvy na západné sankcie. Rusko už skôr obmedzilo do konca roka export širokej škály produktov. Tento zákaz sa týka aj tovaru zahraničných spoločností pôsobiacich v Rusku. Ďalšie opatrenia by mohli zahŕňať okrem iného zamedzenie vstupu zahraničných lodí do ruských prístavov.

Čaká sa tiež znárodnenie majetku zahraničných firiem, ktoré opustia krajinu. Ruská prokuratúra už varovala okrem iného spoločnosti Coca-Cola, McDonald's, Procter & Gamble, IBM a Yum Brands, pod ktoré spadajú reťazce KFC a Pizza Hut. Rusko tiež pohrozilo zatknutím tých predstaviteľov západných spoločností, ktorí kritizujú tamojšiu vládu.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Service via AP)

Viac o téme: KrádežLietadláVlastníctvoRuskoVladimir PutinKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu