Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozí ďalšia katastrofa? Odpojená už druhá jadrová elektráreň: Šéf medzinárodnej agentúry vyjadril znepokojenie

Na snímke požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, po útoku ruských jednotiek v Enerhodare
Na snímke požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, po útoku ruských jednotiek v Enerhodare (Zdroj: TASR/Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP)

KYJEV- Prenos údajov z monitorovacích systémov inštalovaných v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine prestal fungovať, oznámila v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Informuje o tom na základe správy agentúry Reuters.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vyjadril znepokojenie z "náhleho prerušenia prenosu týchto údajov do viedenského sídla MAAE z dvoch lokalít, kde sa nachádza veľké množstvo jadrového materiálu vo forme vyhoreného aj nového jadrového paliva," uviedla MAAE vo vyhlásení.

Černobyl tiež neodpovedá

Podobné zariadenia inštalované v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyle prestali vysielať údaje ešte v noci na stredu, pripomína Reuters.

Obe elektrárne obsadili ruské vojská, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.

MAAE v súvislosti s obsadením elektrárne v Černobyle Rusmi opakovane upozorňuje, že v objekte je okolo 210 technikov a pracovníkov miestnej bezpečnostnej služby, ktorí sú v službe nepretržite takmer dva týždne. Odvtedy, ako elektráreň ovládli ruské jednotky, totiž nedošlo k striedaniu pracovných zmien.

Slúžiaci personál má síce k dispozícii vodu a jedlo, ale ich "situácia sa zhoršuje", upozornila opäť

Viac o téme: údajeUkrajinaMAAEZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu