Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poľský premiér vyzýva na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko! Treba posilniť východné krídlo NATO

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Zobraziť galériu (3)
Poľský premiér Mateusz Morawiecki a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Morawiecki a Blinken sa rozprávali o ďalšom sprísnení sankcií a zmrazovaní aktív Moskvy, ktoré by podľa poľského premiéra mali mať "zdrvujúci" účinok pre ruskú ekonomiku. Morawiecki ďalej uviedol, že sa s Blinkenom dohodli na potrebe ešte posilniť východné krídlo NATO. Poľsko v tejto súvislosti žiada vyslanie ďalších amerických vojakov na svoje územie. Momentálne sa ich v Poľsku nachádza viac ako 10.000, pripomína AP.

Poľský premiér vyzýva na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Šéf americkej diplomacie navštívil Poľsko deň po tom, ako sa zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktoré sa zaviazalo k navýšeniu podpory pre východných členov Aliancie. Mesto Rzeszów je od ukrajinských hraníc vzdialené približne 80 kilometrov a na miestnom letisku pristáva veľké množstvo humanitárnych aj vojenských zásielok zo Západu, vysvetľuje AP.

Poľsko prijalo už 700-tisíc utečencov z Ukrajiny

"Poľsko nikdy neuzná územné zmeny, ktoré sú dôsledkom nevyprovokovanej, nezákonnej agresie," zdôraznil po stretnutí s Blinkenom poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Šéf poľskej diplomacie tiež poznamenal, že jeho krajina prijala už 700.000 utečencov z Ukrajiny a v nasledujúcich týždňoch očakáva ďalšie státisíce, ak sa ruské vojská nestiahnu.

Poľský premiér vyzýva na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

EÚ neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením viacerých ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. EÚ však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe.

Viac o téme: SankcieRuskoPoľskoAntony BlinkenMateusz MorawieckiVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu