Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Mierové rokovania sa skončili: Ukrajina nedosiahla to, čo chcela

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska Zobraziť galériu (4)
Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

KYJEV/MOSKVA - Druhé kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začalo. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informovala agentúra AP.

"Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest," napísal na Twitteri Podoľak.

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska
Zobraziť galériu (4)
Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska  (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Ruskú delegáciu vedie hlavný vyjednávač Vladimir Medinskij, Ukrajinu zastupuje šéf parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija.

Ukrajinský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Mykola Tochytskyi, (vľavo) a ukrajinský minister obrany Oleksiy Reznikov,
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Mykola Tochytskyi, (vľavo) a ukrajinský minister obrany Oleksiy Reznikov,  (Zdroj: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

Agentúra DPA spresnila, že bieloruská štátna televízia už odvysielala zábery oboch delegácií sediacich za rokovacím stolom. Kým zástupcovia Ruska mali obleky, Ukrajinci sa objavili v olivovozelených vojenských svetroch. Arachamija mal na hlave šiltovku. Zástupcovia oboch strán si na začiatku stretnutia podali ruky. Mierové rozhovory sa odohrávajú na bližšie nešpecifikovanom mieste za západe Bieloruska.

DPA pripomenula, že druhé kolo mierových rokovaní sa pôvodne očakávalo už v stredu večer. Nemecká agentúra v tejto súvislosti citovala vyjadrenie šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý počas štvrtkového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že sa bude aj naďalej usilovať o "demilitarizáciu Ukrajiny" a jej neutralitu."Pokusy získať čas naťahovaním rokovaní povedú len k dodatočným požiadavkám na Kyjev," pohrozil Putin.

Rokovania sa skončili

Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa skončili. "Bohužiaľ, Ukrajina ešte nemá výsledky, ktoré potrebuje," píše poradca prezidenta Zelenského.

Rusko a Ukrajina sa dohodnú na humanitárnych koridoroch s možným dočasným príchodom pre odchod civilného obyvateľstva, povedal dnes ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po dnešnom rokovaní podľa ukrajinskej agentúry Unian uviedol, že táto téma bola jediná, na ktorej sa v dnešnom druhom kole rozhovorov ukrajinská a ruská strana dokázali dohodnúť.

Ukrajinská strana podľa Podoljaka nedosiahla výsledky, ktoré dúfala, a tretie kolo rozhovorov sa uskutočňujú v najbližších dňoch. To potvrdil aj ďalší ruský vyjednavač, predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podľa ktorého môže budúca dohoda s Kyjevom vyžadovať schválenie ruského parlamentu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinMierové rokovaniaVolodymyr ZelenskijVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu