Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tajomný symbol na ruských tankoch: Čo znamená? Konšpiračné teórie, TOTO je ich význam!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

KYJEV/MOSKVA – Situácia na Ukrajine nie je vôbec dobrá a už ôsmy deň prebiehajú u našich východných susedov tvrdé boje. Tie začali po tom, ako v štvrtok minulý týždeň začala ruská invázia na Ukrajinu. Na ruských tankoch sa však objavili znaky, ktoré mnohým zamestnali hlavu. Ruské ministerstvo obrany teraz prezradilo, čo tieto znaky znamenajú.

Archívne VIDEO V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut

V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Z, V – čo tieto značky znamenajú? Po tom, ako Rusko začalo inváziu na Ukrajine a od minulého štvrtka prebieha vojna, sa začali objavovať otázky, týkajúce sa ruských tankov. Na nich sa totiž objavili značky, ktoré vyvolali množstvo otázok. Nik totiž netušil, čo vyjadrujú, no objavilo sa množstvo konšpirácii, čo by mohli znamenať.

Podľa portálu The Independent sa túto záhadu pokúšalo rozlusknúť množstvo bezpečnostných analytikov, či bežných ľudí, ktorí do celej veci priniesli viacero teórií. Podľa používateľov na sociálnej sieti môže písmeno „Z“ symbolizovať napríklad určenie jednotiek, ktoré majú mať za úlohu zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bezpečnostní analytici však majú iné vysvetlenie – podľa ich slov totiž ide o bežnú vec pri vojenských operáciách. Týmito symbolmi sa totiž majú označovať tanky, aby sa predišlo prestrelke vo vlastných radoch.

Tajomný symbol na ruských
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Reuter, TASR/AP)
Tajomný symbol na ruských
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Reuter, TASR/AP)

Najmä, ak je vojenská technika dvoch strán podobná a môže dôjsť k súboju medzi technikou z tej istej strany. A práve Rusko a Ukrajina má vojenskú techniku podobná, ba až rovnaká. Inými slovami – údajne sa tak Rusko poistilo, aby k takémuto scenáru, že by sa proti sebe postavili dva ruské tanky, vôbec neprišlo. Rovnako majú byť označení aj vojaci – kým ruská armáda používa biele pásky, Ukrajinci majú mať na ruke žlté pásky.

Bližšie informácie však prinieslo ruské ministerstvo obrany. To totiž na oficiálnom účte na Instagrame poskytlo vysvetlenie písmen. Kým „Z“ má význam „Za víťazstvo“, „V“ má označovať dva významy – „Úloha bude splnená“, či „Sila pravdy“.

Priznali takmer 500 obetí

Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami.

Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia. "Pri výkone služby zahynulo už 498 ruských vojakov," uviedol vo vyhlásení odvysielanom štátnou televíznou stanicou hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Dodal, že zranenia utrpelo "1597 našich druhov". Konašenkov ďalej uviedol, že na tejto "špeciálnej vojenskej operácii" sa nezúčastňujú žiadni odvedenci ani kadeti vzdelávacích inštitúcií ruského ministerstva obrany.

Správy o tom, že Rusko utrpelo omnoho väčšie straty, Konašenkov označil za "centralizované dezinformácie". Ukrajinský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Rusko masívne bagatelizuje svoje straty a zverejňuje údaje o "nepravdepodobne nízkom" počte vojakov, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia v tomto konflikte. Ukrajinské ozbrojené sily, ktoré priebežne zverejňujú aktualizáciu o ruských stratách, tvrdia, že Moskva zaznamenala dosiaľ 5840 obetí. O aké obete ide, Kyjev nešpecifikoval. Rusko tvrdí, že jeho armáda na Ukrajine pracuje na "denacifikácii" krajiny. Kyjev v stredu uviedol, že od začiatku invázie zahynulo 2000 ukrajinských civilistov.

 

 

 

 

Viac o téme: Ruská armádaRuskoUkrajinaRuská inváziaVojna na UkrajineSymbol VSymbol ZRuské vojsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu