Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN: Ak neprežije Ukrajina, neprežije ani OSN

Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia Zobraziť galériu (3)
Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

NEW YORK - Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN vyzval členské krajiny, aby podporili rezolúciu, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak neprežije Ukrajina, neprežije ani OSN. Nerobme si ilúzie," povedal Kyslycia. VZ OSN v pondelok v New Yorku otvorilo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku zasadnutia žiadal o ukončenie bojov. "Boje na Ukrajine sa musia zastaviť," povedal.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (3)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na zasadnutí pripomenul postoj Moskvy, ktorý však Kyjev a jeho západní spojenci odmietajú. Nebenzia povedal, že Rusko svoju vojenskú operáciu na Ukrajine začalo s cieľom chrániť obyvateľov dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny. "Nepriateľské činy" podľa Nebenziu spustila voči svojim vlastným obyvateľom Ukrajina. "Rusko sa túto vojnu usiluje ukončiť," dodal ruský veľvyslanec pri OSN.

Z novej studenej vojny sa nedá nič získať

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa "nedá získať nič". Informovala o tom agentúra AFP.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün
Zobraziť galériu (3)
Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün  (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

"Studená vojna sa dávno skončila. Mentalitu založenú na konfrontácii blokov je potrebné opustiť," povedal. "Začatím novej studenej vojny sa nedá získať nič, každý však môže stratiť," dodal.

Viac o téme: PredstaviteľOSNUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu