Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajincom pomáhajú drony, zverejnili zábery zničených ruských konvojov: Kyjev sa bráni aj vďaka tomu

Zameranie ruského konvoja tureckým dronom Bayraktar TB2. Zobraziť galériu (2)
Zameranie ruského konvoja tureckým dronom Bayraktar TB2. (Zdroj: Youtube/WarLeaks)

MALYN - Ukrajinská armáda v nedeľu zverejnila video, na ktorom je vidieť, ako turecký ozbrojený dron Bayraktar TB2 útočí proti ruským silám. Video bolo zverejnené na facebookovej stránke hlavného veliteľa ukrajinských síl, ktorý uviedol, že k útoku došlo neďaleko mesta Malyn, severozápadne od Kyjeva.

Ukrajinské vzdušné sily vykonali dva bezpilotné útoky na ruské ciele s dronmi tureckej výroby, uvádza CNN. Generálporučík Mykola Oleščuk, šéf ukrajinských vzdušných síl, potvrdil, že použili bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2. Ukrajinské veľvyslanectvo zverejnilo zábery ruského konvoja pozostávajúceho z desiatok vozidiel, ktoré úder rozmätal na kusy. Zábery boli natočené pri meste Malyn, 100 kilometrov severozápadne od Kyjeva. 

Letectvo uviedlo, že k jednému z útokov došlo v meste Čornobajvka na juhu Ukrajiny. Oblasť bola v posledných dňoch terčom intenzívnych bojov. "Žiadna ruža nie je bez tŕňov," napísalo veľvyslanectvo v jednom z vyjadrení na Twitteri. "Ruskí útočníci musia znášať následky Bayraktaru TB2." 

Účinná zbraň 

Prvé zásielky tureckých bezpilotných lietadiel začali na Ukrajinu prichádzať v roku 2019, uvádza Wall Street Journal. Bezpilotné lietadlá TB2 sú schopné lietať vo vzduchu až 25 hodín vo výške 7 600 metrov nad morom, pričom ich pilot dokáže ovládať zo vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov.

Výbuch mosta Irpin 

Ukrajinským silám sa podarilo zastaviť postup Rusov do Kyjeva tak, že vyhodili do vzduchu všetky mosty v okolí metropoly. Neďaleko leteckej základne Gostomel na severozápade Kyjeva, utrpeli ruské jednotky pri výbuchu mosta Irpin veľké straty. Zverejnené zábery ukazujú následky toho, čo vojenskí experti považovali za útok bezpilotného lietadla na kolónu ruských jednotiek, pričom časti vozidiel boli rozhádzané po ceste.

Situácia v Kyjeve

Začiatkom nedele boli ukrajinskí vojaci zachytení na snímke, ako kontrolujú centrum Kyjeva. Občania musia dodržiavať zákaz vychádzania. Starosta mesta Vitalij Kličko povedal, že žiadnemu ruskému vojakovi sa napriek bombardovaniu nepodarilo vkročiť do Kyjeva, uvádza agentúra AP. Varoval tiež tých, ktorí sú vonku po 17:00 a pred 8:00 hodinou ráno, pretože v prípade spozorovania budú považovaní za súčasť "nepriateľských sabotážnych a prieskumných skupín". Od začiatku invázie bolo v hlavnom meste stratených alebo zabitých najmenej deväť civilistov, medzi nimi jedno dieťa.

Dron zneškodnil ruský konvoj (Zdroj: MIl.UA)

Satelitné snímky tiež ukázali veľké nasadenie ruských pozemných jednotiek pohybujúcich sa v smere na ukrajinskú metropolu Kyjev zo vzdialenosti približne 64 kilometrov. Obrázky zverejnené spoločnosťou Maxar Technologies ukázali nasadenie pozostávajúce zo stoviek vojenských vozidiel, ktoré sa rozprestiera v dĺžke viac ako päť kilometrov.

Charkov je oslobodený

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že od začiatku ruskej invázie bolo v krajine zabitých 352 civilistov vrátane 14 detí. Zranených bolo 1684 ľudí z toho 116 detí. Bol to deň, kedy sa očakávaný útok na Kyjev opäť neuskutočnil a Ukrajinci navyše tvrdili, že sa im podarilo vyhnať ruské sily z mesta Charkov. Oleg Sinehubov, šéf charkovskej regionálnej správy, dnes uviedol, že ukrajinským jednotkám sa podarilo získať mesto späť. V príspevku na Telegrame povedal: "Prevzali sme úplnú kontrolu nad mestom Charkov. Ozbrojené sily a štátna polícia pracujú na tom, aby mesto vyčistili od nepriateľských jednotiek."

Ulice druhého najväčšieho mesta Ukrajiny sú prázdne, Charkov je pritom ostreľovaný aj v noci (Zdroj: Profimedia.sk)

Obrana Charkova prišla v čase, keď ukrajinské ministerstvo obrany tvrdilo, že počas prvých troch dní bojov ukrajinskí vojaci zabili alebo zranili viac ako 4300 ruských vojakov. Rusko nezverejnilo aktuálne informácie o svojich vojenských stratách. 

 

 

Viac o téme: VojnaUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu