Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Holandsko presunulo ambasádu do Poľska, dodá Kyjevu rakety

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

AMSTERDAM – Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protilietadlových rakiet Stinger. Oznámila to v sobotu holandská vláda, informovali o tom agentúry DPA a AFP i holandské médiá.

Ministerstvo zahraničných vecí v Haagu pripomenulo, že holandskú ambasádu už pred týždňom presunuli z Kyjeva do západoukrajinského Ľvova, kde sa však tiež "zhoršuje bezpečnostná situácia". S cieľom zaistiť bezpečnosť pracovníkov po ruskej invázii na Ukrajinu preto Holandsko presunie veľvyslanectvo do mesta Jaroslaw na poľskej strane hranice, pričom uzavrie aj svoj konzulát v Ľvove.

Zničená ruská vojenská technika ​​vrátane odpaľovacích rakiet Grad pri Charkove (Zdroj: Profimedia.sk)

Rozhodnutie dodať Ukrajine "čo najskôr" 200 rakiet Stinger typu zem-vzduch, ktoré sú určené proti lietadlám a vrtuľníkom, prijala holandská vláda v skrátenom konaní po žiadosti Kyjeva, vyplýva z jej oznámenia parlamentu, o ktorom informoval server NL Times.

Následky ruského ostreľovania
Zobraziť galériu (3)
Následky ruského ostreľovania  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Holandsko už predtým súhlasilo, že na Ukrajinu dodá zbrane a vojenskú techniku vrátane 100 ostreľovacích pušiek s 30.000 kusmi munície, ako aj radarových zariadení a detektorov mín. Časť tejto pomoci odoslali v sobotu, zvyšok pre "logistické problémy" bude nasledovať neskôr.

Holandsko okrem toho ponúklo Ukrajine pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, pričom holandské vojenské lietadlá vyslané na hliadkovanie vo vzdušnom priestore NATO vo východnej Európe v piatok absolvovali svoj prvý celý deň v službe, uviedlo holandské ministerstvo obrany.

Viac o téme: RaketyVeľvyslanectvoPoľskoUkrajinaHolandskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu