Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svet desí po útoku na Ukrajinu aj ďalší konflikt! Taiwan zachytil deväť čínskych bojových lietadiel

Taiwanskí vojaci salutujú počas osláv národného dňa pred prezidentskou budovou v Tchaj-pej na Taiwane 10. októbra 2021. Zobraziť galériu (4)
Taiwanskí vojaci salutujú počas osláv národného dňa pred prezidentskou budovou v Tchaj-pej na Taiwane 10. októbra 2021. (Zdroj: SITA/ AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Zatiaľ čo Rusko útočí na Ukrajinu, mnohí analytici a používatelia internetu prirovnávajú Ukrajinu k Taiwanu, ďalšiemu miestu, ktoré by mohlo čeliť invázii svojho väčšieho suseda - Číny. Taktiež sa objavili správy o tom, že taiwanské letectvo zachytilo deväť čínskych bojových lietadiel, ktoré vstúpili do jeho vzdušného priestoru.

Aj keď existujú podobnosti - Taiwan je demokracia, ktorá odolala hrozbám zo strany silnejšej autoritárskej vlády - rozdiely sú oveľa väčšie. Pre mnohých na ostrove je vojna ako na Ukrajine vo všeobecnosti vzdialená, píše stránka manisteenews.com„Myslím si, že naša situácia nie je veľmi podobná situácii na Ukrajine, či už ide o politickú situáciu alebo o vzťahy,“ povedal 40-ročný Ethan Lin, ktorý pracuje v odvetví služieb. 

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

Taiwan, na ktorom žije zhruba 23 miliónov obyvateľov a leží 160 kilometrov od východného pobrežia Číny, je samosprávny, ale nárokuje si ho Čína. Desaťročia starý problém sa zintenzívnil, odkedy sa v roku 2016 ujala čela vna Taiwane prezidentka naklonená nezávislosti Tsai Ing-wenová a Čína zvýšila vojenský tlak na ostrov, vyslala lode do blízkych vôd a bojové lietadlá v jeho smere. Východné velenie Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády oznámilo, že nedávno uskutočnilo nácvik pristátia na neznámom mieste vo Východočínskom mori.

Zásadnou otázkou pre Taiwan je, či by Spojené štáty, ktoré neposielajú vojakov na obranu Ukrajiny, zasiahli v prípade invázie Číny. USA nemajú žiadne oficiálne vzťahy s Taiwanom, ale majú historické vzťahy a predávajú Taiwanu zbrane v hodnote miliárd dolárov. Sú tiež viazané vlastným zákonom, aby zabezpečili, že sa Taiwan môže brániť.

Svet desí po útoku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Chiang Ying-ying)

Taiwan je tiež dominantným hráčom vo výrobe polovodičov, ktoré sa používajú vo všetkom od smartfónov po autá. „Taiwanská ekonomika a technológia sú pre USA dôležité a možno si USA budú viac vážiť Taiwan, ale musíme vidieť, ako sa konflikt vyvinie,“ povedal Kao-Cheng Wang, profesor na Inštitúte pre absolventov medzinárodných vzťahov a strategických štúdií. na Tamkang University na Taiwane.

Taiwan oznámil, že sa pripojí ku globálnym sankciám proti Rusku, aj keď neposkytol podrobnosti o tom, o aké opatrenia pôjde. „Nemôžeme sedieť bokom, kým veľká moc šikanuje malého suseda,“ napísal na Twitteri Wang Ting-yu, zákonodarca z Tsaiovej vládnucej Demokratickej pokrokovej strany.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. USA prerušili formálne diplomatické vzťahy s Tchaj-pejom v roku 1979, aby uznali Peking. Zatiaľ čo čínsky prezident Si Ťin-pching zdôraznil, že mierové znovuzjednotenie je v najlepšom záujme oboch strán, čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu na úrovni kabinetu bežne vydáva hrozby, že rozdrví kroky taiwanských politikov, ak by pokračovali v presadzovaní nezávislosti krajiny. 

Svet desí po útoku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Taiwan Presidential Office)

Čína nevylúčila použitie sily, ak to bude potrebné, na dosiahnutie znovuzjednotenia, ale zatiaľ je vojenská akcia nepravdepodobná a vonkajšie udalosti budú mať relatívne malý vplyv na rozhodnutia Pekingu, uviedol čínsky odborník na medzinárodné vzťahy zo singapurskej technologickej univerzity Nanyang Li Minjiang. 

Ruský prezident Vladimir Putin sa líši od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a už predtým použil silu proti iným krajinám, ako je susedné Gruzínsko. Noviny Global Times, ktoré sú vlastnené čínskou komunistickou stranou, prirovnali Taiwan k ukrajinskému separatistickému východnému regiónu Doneck, kde konflikt prvýkrát vypukol v roku 2014.

Taiwan zachytil deväť čínskych stíhačiek

Taiwanské letectvo zachytilo deväť čínskych bojových lietadiel, ktoré vstúpili do jeho vzdušného priestoru, informovalo taiwanské ministerstvo obrany v ten istý deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu, čo je kríza v Tchaj-peji pozorne sledovaná. Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako svoje vlastné územie, sa za posledné dva roky sťažoval na pravidelné takéto misie čínskeho letectva, hoci lietadlá sa k samotnému Taiwanu nepribližujú.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (4)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Andy Wong)

Počet zapojených lietadiel bol ďaleko menší od posledného rozsiahleho vpádu s 39 čínskymi lietadlami 23. januára, a odvtedy sú takéto prelety sporadické s oveľa menším počtom lietadiel. Ministerstvo uviedlo, že najnovšej misie sa zúčastnilo osem čínskych stíhačiek J-16 a jedno prieskumné lietadlo Y-8, ktoré preleteli nad oblasťou severovýchodne od Taiwanom kontrolovaných ostrovov Pratas na hornom konci Juhočínskeho mora.

Taiwan je nervózny

Taiwan ostražito sleduje ukrajinskú krízu, je nervózny, že by sa Čína mohla pokúsiť využiť situáciu na Ukrajine na presun na ostrov. Zatiaľ čo Tchaj-pej nehlásil žiadne neobvyklé pohyby čínskych síl, vláda zvýšila stupeň pohotovosti. Čína sa nikdy nevzdala použitia sily na získanie Taiwanu pod svoju kontrolu a bežne odsudzuje americký predaj zbraní alebo iné prejavy podpory z Washingtonu, píše stránka defenceview.in.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Tan Kefei vo štvrtok vo štvrtok v Pekingu na otázku o novej stratégii USA pre Indiu a Tichomoria zopakoval, že Taiwan je „hlavnou otázkou“ Číny a nebude tolerovať žiadne cudzie zasahovanie. "Vyzývame americkú stranu, aby uznala vysokú citlivosť taiwanskej otázky, prestala zasahovať do vnútorných záležitostí Číny a prestala sa hrať s ohňom v otázke Taiwanu," povedal Tan.

Viac o téme: RuskoČínaUkrajinaTaiwanInvázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu