Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Ukrajine sa naplnil najhorší z možných scenárov

Boje na Ukrajine neutíchajú
Boje na Ukrajine neutíchajú (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

BRATISLAVA - Zo všetkých možných scenárov, akými sa mohol spor Ruskej federácie s Ukrajinou vyvíjať, sa napokon naplnil ten najhorší, teda masívny celoplošný vojenský útok Ruska na susedný štát. V diskusii v TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Nádeje politikov, ktorí sa snažili o mierové riešenie sporu a verili mu, sa podľa neho nenaplnili. „Veriť Vladimirovi Putinovi s jeho vyhláseniami a rokovaniami sa teraz, zo spätného pohľadu, ukazuje ako chyba,“ povedal Hrabko. Zároveň vyzdvihol prejav českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý si túto chybu priznal, označil ruskú agresiu za zločin proti mieru a vyzval medzinárodné spoločenstvo na razantnú reakciu.

Ak sa jednotlivé strany konfliktu na Ukrajine vrátia za rokovací stôl, Hrabko odhaduje, že ruský prezident Putin bude chcieť rokovať z pozície silnejšieho. Sankcie demokratického sveta totiž podľa neho môžu mať efekt až v dlhšom časovom horizonte, ale boje na Ukrajine prebiehajú teraz.

Sankcie proti Rusku budú mať podľa Hrabka negatívny dopad na celý európsky kontinent, vrátane Slovenskej republiky. „Už roky rokúce sa verbálne odstrihujeme od energetickej závislosti na Rusku, ale iba verbálne. Ale tie plány podľa mňa existujú niekde v zásuvkách politikov,“ uviedol Hrabko s tým, že aktuálne bude nevyhnutné začať tieto plány reálne napĺňať. Myslí si, že ruský prezident chcel ukázať, že je silným hráčom svetovej politiky. Aké dlhodobé benefity Rusko z tejto agresie očakáva, je podľa Hrabka ťažké odhadnúť.

Viac o téme: VojnaInváziaútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu