Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Väznený Saakašvili vyhlásil ďalšiu hladovku: Jej začiatok oznámil pred súdom

Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili držal hladovku 51 dní
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili držal hladovku 51 dní (Zdroj: SITA/Special Penitentiary Service of Georgia via AP)

TBILISI - Väznený bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili opäť vyhlásil hladovku na protest proti tomu, že mu vláda neposkytuje primeranú zdravotnú starostlivosť, a to aj napriek odporúčaniam nezávislého konzília lekárov.

Lekári Saakašvilimu diagnostikovali závažné neurologické problémy, ktoré vyvolala jeho vlaňajšia 51 dní trvajúca protestná hladovka. Ako v pondelok informoval spravodajský web Meduza.io, začiatok novej hladovky oznámil Saakašvili v pondelok pred súdom, ktorý pojednáva v prípade rozohnania opozičného mítingu z roku 2007. Exprezident v ňom figuruje ako obvinený.

Saakašvili pred súdom uviedol, že vyhlásenie hladovky je "reakciou na spôsob, akým režim zaobchádza" s ním a jeho prívržencami, "našimi ľuďmi. Moje zdravie je druhoradou záležitosťou". Žiadal, aby mu bolo poskytnuté riadne lekárske ošetrenie a starostlivosť.

Predchádzajúca hladovka trvala 51 dní

Predchádzajúca hladovka Michaila Saakašviliho trvala 51 dní - od 1. októbra do 20. novembra 2021. Vyhlásil ju krátko po tom, ako ho v Gruzínsku zadržali, keď sa tam po ôsmich rokoch exilu vrátil. Následne bol gruzínskymi úradmi obvinený z nelegálneho prekročenia hraníc. Okrem prípadu nelegálneho prekročenia hraníc Saakašvili čelí ďalším obvineniam v súvislosti s útokom na gruzínsku mediálnu spoločnosť Imedi TV a zaisteniu majetku jej vlastníka, dnes už zosnulého podnikateľa Badriho Patarkacišviliho.

Saakašvili bol gruzínskym prezidentom od roku 2004 do roku 2013, keď len niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia opustil krajinu. Následne ho v neprítomnosti odsúdili na niekoľko rokov väzenia za zneužívanie právomocí.

Viac o téme: HladovkaVäzenieGruzínskoMichail Saakašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu