Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rusko pri hraniciach Ukrajiny postavilo pontónový most aj poľnú nemocnicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

MOSKVA - Satelitné zábery, ktoré vo štvrtok zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny. Zábery naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek tomu, že Moskva tvrdí opak. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma Maxar tvrdí, že najnovšie satelitné snímky dokazujú, že zatiaľ čo Rusko stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ďalšie jednotky a kusy techniky tam prišli. V Bielorusku, kde Rusko organizuje vojenské cvičenia, pribudol nový vojenský pontónový most cez rieku Pripiať, len necelých šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Postavená bola aj veľká poľná nemocnica a na armádnom letisku umiestnili novú jednotka s takmer dvadsiatimi útočnými vrtuľníkmi.

"Vidíme ich (Rusov) lietať vo viacerých bojových a podporných lietadlách. Vidíme, ako (Rusi) v Čiernom mori vylepšujú svoju bojovú pripravenosť a dokonca si pripravujú zásoby krvi," povedal vo štvrtok v Bruseli americký minister obrany Lloyd Austin. Agentúra Reuters ešte koncom januára ako prvá informovala o tom, že Rusko zrejme presunulo zásoby krvi určenej na transfúziu k ukrajinským hraniciam. Austinov štvrtkový výrok je prvým verejným potvrdením tejto spravodajskej informácie zo strany americkej administratívy.

Viac o téme: NemocnicaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu