Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Európe je najväčšia koncentrácia vojenských síl od studenej vojny: Šéf NATO varuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

MNÍCHOV - Európa je v súčasnosti svedkom najväčšieho hromadenia vojenských síl od skončenia studenej vojny, vyhlásil v piatok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Šéf NATO zároveň varoval, že rozsah ruskej armády rozmiestnenej pozdĺž ukrajinských hraníc omnoho presahuje potreby vojenského cvičenia, informovala tlačová agentúra AFP. "Niet pochýb o tom, že sme svedkami najväčšej koncentrácie vojenských síl v Európe od konca studenej vojny," povedal Stoltenberg pre nemeckú verejnoprávnu televíznu stanicu ZDF s tým, že Rusko má teraz kapacitu na inváziu bez varovania.

Napäté vzťahy Západu s Ruskom

Stoltenberg sa zúčastňuje na bezpečnostnej konferencii v bavorskom Mníchove. Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu s Ruskom. Medzi účastníkmi konferencie sú viceprezidentka USA Kamala Harrisová, šéf OSN António Guterres, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zástupcovia Ruskej federácie však chýbajú; podľa tlačovej agentúry DPA do Mníchova nepricestovala oficiálna ruská delegácia po prvý raz od roku 1991.

Viac o téme: Studená vojnaVojenské silyRuskoEurópaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu