Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kuleba poprel správy o chystaných útokoch Ukrajiny: Sú to ruské dezinformácie, evakuácie sú "cynickým zneužitím"

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok dôrazne poprel správy, že Ukrajina už v najbližšom čase podnikne útočné operácie na východe Ukrajiny alebo sabotážne akcie v tamojších zariadeniach na výrobu chemikálií. Tieto správy označil Kuleba za ruské dezinformácie, informuje na základe vyjadrenia ministra na Twitteri.

"Kategoricky odmietame ruské dezinformačné správy o údajných ukrajinských útočných operáciách alebo sabotážach v podnikoch na výrobu chemikálií. Ukrajina nepodniká v Donbase takéto útoky a ani ich neplánuje. Sme úplne oddaní jedinému riešeniu konfliktu – diplomatickému," uviedol v tvíte šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba.

Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu

V posledných dňoch silnie napätie medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj medzi Západom a Ruskom. Západní lídri tvrdia, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu, napriek tomu, že Moskva vyhlasuje, že stiahla časť z vyše 100.000 zhromaždených vojakov od hraníc Ukrajiny. Spravodajské informácie ukazujú opak – ruských vojakov okolo hraníc Ukrajiny pribúda. Západní lídri tiež upozorňujú, že Rusko môže použiť dezinformácie ako zámienku na to, aby mohlo podniknúť útok na susednú krajinu.

Poľský prezident rokoval so šéfom Pentagónu o bezpečnostnej spolupráci

Poľský prezident Andrzej Duda sa v piatok stretol vo Varšave s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, ktorý je na pracovnej návšteve krajiny. Politici spolu hovorili o rozšírení bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti v čase, keď Rusko svojimi krokmi ohrozuje mier v strednej a východnej Európe, informovala tlačová agentúra PAP.

Šéf poľského Úradu pre národnú bezpečnosť (BNN) Pawel Soloch uviedol, že Austinova návšteva Poľska potvrdzuje záväzky USA voči bezpečnosti tohto regiónu. Podľa jeho slov na stretnutí zaznelo, že poľsko-americké vzťahy, a to aj z vojenského aspektu, slúžia v prospech bezpečnosti a súdržnosti celého západného spoločenstva, najmä krajinám, ktoré operujú v rámci NATO. Jednou z tém, o ktorej diskutoval Duda s Austinom, bola napätá situácia v súvislosti s Ukrajinou. "V niekoľkých uplynulých dňoch sme konfrontovaní skôr so zvýšenou hrozbou ruského útoku na Ukrajinu než s deeskaláciou (napätia)," uviedol Soloch.

Austinova návšteva Varšavy "je signálom, ktorý USA vyslali Poľsku, krajinám daného regiónu a všetkým európskym spojencom, že Američania sa starajú o bezpečnosť celého európskeho svetadielu, pričom očakávajú solidaritu a spoločné odhodlanie pristupovať k odstrašujúcim opatreniam", doplnil Soloch.

Duda s Austinom hovorili aj o nákupe 250 amerických bojových tankov

Šéf BNN poukázal tiež na zvýšenú prítomnosť amerických vojakov v Poľsku v spojitosti s otázkou Ukrajiny a dodal, že "prebiehajú rokovania o ďalšom posilnení spojeneckej a americkej vojenskej prítomnosti v krajine". Duda s Austinom hovorili aj o nákupe 250 amerických bojových tankov Abrams M1A1.

Evakuácie na východe Ukrajiny sú "cynickým zneužitím" ľudí Moskvou

Americká vláda v piatok vyhlásila, že evakuácia civilistov organizovaná proruskými separatistami na východe Ukrajiny je "cynický" krok Moskvy, ktorých chce odkloniť pozornosť od svojej bezprostredne hroziacej invázie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Takéto oznámenia sú ďalšími pokusmi prekryť klamstvami a dezinformáciami fakt, že v tomto konflikte je agresorom Rusko," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. "Je to aj cynické a kruté použiť ľudské bytosti ako figúrky na odklonenie pozornosti sveta od faktu, že Rusko zhromažďuje svojich vojakov a pripravuje sa na útok," dodal hovorca.

Holandsko pošle Ukrajine ostreľovacie pušky aj prilby

Holandsko pošle Ukrajine vojenské vybavenie vrátane ostreľovacích pušiek a bojových prílb, aby sa mohla brániť proti prípadnému útoku Ruska. V piatok to oznámil holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Tento krok členskej krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) prichádza napriek tomu, že sa starosta Kyjeva vysmial susednému Nemecku, keď poslalo prilby Ukrajine, ktorej hrozí invázia Ruska.

"Ukrajina sa musí dokázať sama brániť proti prípadnému ozbrojenému útoku Ruska na svojom vlastnom území," uviedol minister Hoekstra vo vyhlásení. "Preto sa kabinet rozhodol zásobiť Ukrajinu týmto vojenským vybavením," dodal. Jedinými smrtiacimi zbraňami, ktoré holandská vláda pošle Ukrajine, je 100 ostreľovacích pušiek s 30.000 kusmi streliva, doplnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Krajina tiež pošle 30 detektorov kovov

Holandsko pošle aj 3000 bojových prílb a 2000 pancierových viest "na osobnú ochranu životne dôležitých telesných častí", uviedlo ministerstvo. Krajina tiež pošle 30 detektorov kovov, dva roboty na hľadanie námorných mín, dva radary na pozorovanie bojiska a päť radarov na lokalizáciu zbraní, ktoré pomôžu vojakom určiť, odkiaľ prichádza prebiehajúca streľba.

Nemecko v januári oznámilo, že nebude poskytovať Ukrajine zbrane, ale namiesto toho ponúklo zásielku 5000 prílb. Tento krok skritizoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko ako "vtip". Holandsko si vypestovalo blízke vzťahy s Ukrajinou po leteckej katastrofe z roku 2014, keď dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Amsterdamu zostrelili nad východnou Ukrajinou, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Z nich väčšinu tvorili Holanďania, bolo ich 196.

Viac o téme: RuskoUkrajinaDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu