Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Centrom separatistického mesta Doneck otriasol silný výbuch: Situácia sa zhoršila

(Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

MOSKVA - Mohutný výbuch otriasol v piatok mestom Doneck, metropolou samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas, ktorý je ovládaný proruskými separatistami. Informuje o tom tlačová agentúra TASS.

"Približne o 19.00 h (17.00 h SEČ) došlo k explózii auta na parkovisku neďaleko vládnej budovy," uviedlo Spoločné stredisko pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria. "Výbuch bolo počuť v celom meste," dodal úrad na komunikačnej sieti Telegram. Výbuch si podľa predbežných údajov nevyžiadal žiadne obete ani zranených.

Vozidlo patrilo náčelníkovi

Na miesto výbuchu prišli činitelia z ministerstva pre výnimočné situácie. Úrady vo vyhlásení vyzvali obyvateľov, "aby zostali pokojní, ostražití a vyhýbali sa pohybu po meste". Podľa miestnej tlačovej agentúry vozidlo patrilo náčelníkovi bližšie nespresneného oddelenia domobrany DĽR Denisovi Sinenkovovi.

Líder DĽR Denis Pušilin, ako aj vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik v piatok oznámili, že obyvatelia oboch separatistických republík budú pre zvyšujúce sa nebezpečenstvo bojov evakuovaní do Ruska. Opatrenie prichádza v čase, keď silnejú obavy z eskalácie konfliktu na Ukrajine.

Zelenskyj čoskoro nariadi vojakom, aby spustili ofenzívu

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil zaplatiť utečencom z Donbasu jednorazový príspevok vo výške 10.000 rubľov (116 eur). Pušilin podľa vlastných slov disponuje informáciami, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čoskoro nariadi vojakom, aby spustili ofenzívu a vtrhli na územie DĽR i LĽR.

"V týchto chvíľach sú státisíce ruských obyvateľov Donbasu vystavené riziku vyhladenia ukrajinskou armádou na podnet západných podporovateľov. Doneck a Luhansk potrebujú našu podporu a ochranu viac ako kedykoľvek predtým," uviedla v piatok vo vyhlásení Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR), píše TASS.

Situácia sa zhoršila 

Situácia pozdĺž kontaktnej línie na východe Ukrajiny sa zhoršila vo štvrtok ráno. Obe separatistické republiky hlásili jedno z najintenzívnejších ostreľovaní za niekoľko mesiacov. Úrady zatiaľ nehlásia žiadnych mŕtvych, zranenie utrpela jedna žena a strely poškodili niekoľko civilných budov. Zranenie viacerých vojakov a civilistov pri bojových aktivitách proruských síl hlásila aj ukrajinská armáda.

Viac o téme: VýbuchRuskoDoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu