Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Johnson tvrdí, že Putin neuvažuje logicky: Podľa premiéra Rusko vraj začína plánovať najväčšiu vojnu od roku 1945

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Matt Dunham, Pool)

LONDÝN - V prípade, že sa Kremeľ rozhodne pre inváziu na Ukrajinu, Spojené štáty a Británia by mohli zablokovať ruským firmám prístup k dolárom a librám. Uviedol to v nedeľu britský premiér Boris Johnson. Informujeme o tom na základe správ agentúry Reuters a serveru BBC. Johnson však vyslovil ešte strašidelnejší názor, a síce, že Rusko sa chystá na vojnu podobnú tej svetovej.

Spojené štáty a Británia niekoľkokrát varovali, že Rusko môže v krátkom čase Ukrajinu napadnúť, čo podľa Londýna aj Washingtonu bude znamenať najväčší konflikt od skončenia 2. svetovej vojny. Rusko plány napadnutia Ukrajiny popiera. Johnson už skôr upozornil na možné sankcie, ak by Rusko Ukrajinu napadlo. Teraz uviedol, že ich rozsah by mohol byť omnoho väčší, než sa pôvodne hovorilo. "S našimi americkými priateľmi sme pripravení ísť ešte ďalej a zabrániť im obchodovať v librách a dolároch," povedal v rozhovore pre BBC s tým, že takýto krok by pre ruské firmy znamenal mimoriadne tvrdú ranu.

Rusko plánuje najväčšiu vojnu od roku 1945

"Dôkazy naznačujú, že Rusko plánuje najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945," povedal dokonca pre BBC Johnson. Na druhej strane zapochyboval, či hrozba sankcií bude dostatočná na odradenie ruského prezidenta Vladimira Putina, keďže podľa neho Putin možno logicky neuvažuje. "Momentálne musíme prijať aj fakt, že Vladimir Putin pravdepodobne neuvažuje logicky a nevidí blížiacu sa katastrofu," povedal britský premiér.

Vzhľadom na fakt, že Rusko je jedným z najväčších vývozcov ropy, plynu a kovov na svete, pričom s týmito komoditami sa v drvivej miere obchoduje v dolároch, zablokovanie prístupu ruských podnikov k dolárovým trhom by mohlo mať pre ne vážne dôsledky. Putin však už v minulých rokoch po uvalení sankcií na Rusko po anexii polostrova Krym vyzval na zníženie závislosti Ruska od obchodov v dolároch. Aj v prípade najnovších veľkých energetických kontraktov s Čínou sa platby budú realizovať v eurách. Navyše, v roku 2019 šéf najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin informoval, že firma v plnej miere prešla pri svojich kontraktoch z dolárov na eurá, aby uchránila svoje transakcie od amerických sankcií.     

Viac o téme: DoláreRuskoVladimir PutinBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu