Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Začalo sa obrovské rusko-bieloruské vojenské cvičenie pri hraniciach: Cez Istanbul sa plavili vojnové lode!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP)

MINSK/ISTANBUL - V Bielorusku sa vo štvrtok začali rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry RIA Novosti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu spoločné rusko-bieloruské manévre v blízkosti Ukrajinských hraníc označil za "psychologický tlak". Tieto vojenské cvičenia vo štvrtok odsúdilo aj Francúzsko.

uská armáda ešte v stredu večer, pred štvrtkovým začiatkom cvičení v Bielorusku, uviedla do stavu aktívnej služby raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra TASS.

 "Bojové jednotky východného vojenského okruhu obsluhujúce raketový systém S-400 prešli do stavu aktívnej služby na zabezpečenie protivzdušnej obrany v rámci jednotného regionálneho systému protivzdušnej obrany Ruska a Bieloruska počas inšpekcie vojsk," napísal ruský silový rezort vo vyhlásení a dodal, že vojaci "prevzali úlohu monitorovať vzdušný priestor".
Rusko-bieloruské manévre s názvom Spojenecké odhodlanie 2022 budú trvať do 20. februára. Jednotky podľa TASS nacvičujú, ako odraziť "vonkajšiu agresiu" a ako chrániť záujmy Zväzového štátu Ruska a Bieloruska. 

Začalo sa rusko-bieloruské vojenské cvičenie pri hraniciach (Zdroj: profimedia.sk)

Napätie stúpa

Napätie v možnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou pokračuje. Vladimír Putin a Alexander Lukašenko ho umocňujú organizovaním spoločných vojenských manévrov v Bielorusku. Ide o skutočnú ukážku sily, pretože cvičeniam predchádzal obrovský presun ruských vojakov a bojovej techniky. Ruské lode sa do Stredozemného mora plavili aj cez Istanbul.

Väčšina Bielorusov si neželá žiadnu vojnu. Mnoho žien má ešte pred očami bieloruských chlapcov, ktorí prichádzali z Afganistanu v rakvách, píše fakt.pl s odvolaním sa na bieloruského opozičného aktivistu Aleša Zarembiuka. Vojenské cvičenie "Union Resolute 2022" sa začína v dnešných hodinách (10. februára) a potrvajú do 20. februára. Minsk vysvetľuje, že ide o vojenské cvičenie a vojaci si nacvičia obrannú operáciu na odrazenie vonkajšej agresie. Cvičenia majú prebiehať najmä v oblastiach Brest a Gomel.

Pri Breste sa zhromaždil celý arzenál moderných ruských zbraní: raketové systémy S-400 Triumf, Su-25, dvanásť stíhačiek Su-35S, delostrelecké a raketové systémy Pancyr-S, ako aj raketové delostrelectvo Uragan a raketové systémy Iskander. Bieloruské ministerstvo obrany neuvádza, koľko ruských a bieloruských vojakov sa na manévroch zúčastňuje. Šéf NATO však odhaduje, že Rusko ich do Bieloruska poslalo okolo 30-tisíc. "Ide o najväčší vojenský presun do tejto krajiny od konca studenej vojny," povedal Jens Stoltenberg. Ruskí vojaci boli premiestnení do vzdialenosti až 10-tisíc kilometrov, pretože sú denne presúvaní vo Východnom vojenskom okruhu Ruska.

Putin dosiahol svoje

Rusko podľa bývalého bieloruského veľvyslanca v Poľsku ukazuje, že "chce naďalej zohrávať kľúčovú úlohu v medzinárodnej politike. Putin dosiahol svoj cieľ, pretože v posledných dňoch sa v Moskve konajú rozhovory s európskymi štátnikmi," hovorí Paweł Latuszka. Podľa jeho názoru Rusko nezaútočí na Ukrajinu. "Cieľom je vytvoriť politickú, hospodársku a sociálnu krízu na Ukrajine. Hybridná vojna súvisiaca s migrantmi stále pretrváva a bude pokračovať proti Poľsku, Litve a Lotyšsku. Je to tiež jeden z prvkov destabilizácie, ktorý vytvára hrozbu pre Európsku úniu," hodnotí bývalý diplomat.

VIDEO Začalo sa obrovské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Latushka zdôrazňuje, že na Bielorusko by sa nemalo zabúdať. "Teraz sa zaoberáme skutočnou stratou bieloruskej suverenity a presunom obrany na Rusko. Za veľvyslanca v Minsku bol nominovaný veľmi vplyvný ruský politik Boris Gryzlov. Jeho cieľom je vytvoriť parlament spájajúci Bielorusko s Ruskom a následne vládu, ktorá bude presadzovať ruské záujmy,“ dodáva politik.

Zostanú na území Bieloruska 

Ruské jednotky podľa Latuszka zostanú po manévroch v Bielorusku. "Začiatkom marca minulého roku podpísali ruský minister obrany Sergej Šojgu a bieloruský minister obrany Viktar Khrenin dohodu, podľa ktorej boli v Bielorusku zriadené dve nové vojenské základne, a to v Grodne a Baranaviči. Nachádza sa tu aj letisko pre armádne stroje Ruskej federácie. Naznačuje to, že ruské jednotky zostanú v Bielorusku," hovorí diplomat. Dodáva, že ministri obrany Ruska a Bieloruska už ohlásili ďalšie spoločné manévre na máj tohto roku. "To znamená, že vybudované vojenské základne budú mať status stálej misie. Nevieme, koľko ruských vojakov zostane v Bielorusku, to vie len Putin. Dokonca aj Lukašenko dostáva oneskorené informácie o tom, ktorí vojaci vstupujú do Bieloruska, v akom počte a kedy," dodáva Latushka.

Možný útok z viacerých strán

Bieloruský opozičný aktivista Ales Zarembiuk sa domnieva, že manévre v Bielorusku sú nebezpečné pre Ukrajinu, Poľsko, pobaltské štáty a samotné Bielorusko. "Ide o prvé manévre v takomto rozsahu, teda s presunom ruskej techniky a armády v tak veľkom počte. Môže to byť zastrašujúce a ukazuje to, že na Ukrajinu možno zaútočiť z viacerých strán vrátane Bieloruska. Závisí od Putinovho rozhodnutia, či budú tieto jednotky použité alebo nie," vyjadril sa.

Podľa jeho názoru je Bielorusko pre Rusko veľmi dôležité, pretože je to hlavná trasa, z ktorej sa Rusi rýchlo a ľahko dostanú do Poľska a pobaltských štátov. "Možno sme pred začiatkom vojny, ale nevieme, do akej miery sa môže situácia ešte vyostriť. Sú to špekulácie, ale po roku 1989 sme ešte nikdy neboli tak blízko k vojne ako teraz," tvrdí Zarembiuk.

Vojnové lode v Istanbule

Spravodajský portál milliyet.com informuje, že Ukrajina dnes začína vojenské cvičenia v reakcii na svojich susedov Rusko a Bielorusko. V ukrajinskej demonštrácii sily sa budú oči upierať na ozbrojené bezpilotné lietadlá (SİHA) tureckej výroby Bayraktar TB2. Ruská armáda oznámila, že v priebehu týždňa vypustí do Čierneho mora šesť vojnových lodí. Agence France-Presse (AFP) zdieľala fotografie rôznych veľkostí pristávacích lodí Georgy Pobedonosets, Pyotr Morgunov a Olenegorsky Gornyak, ktoré prešli cez Bospor (mesto Istanbul) vo včerajších hodinách okolo 22:00. 

 

Viac o téme: Vojenské cvičenieTureckoPoľskoBieloruskoIstanbulUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu