Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Scholz vidí pokrok v úsilí o zmiernenie napätia medzi Kyjevom a Moskvou

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že súčasné intenzívne diplomatické úsilie Západu týkajúce sa odvrátenia prípadného útoku Ruska na Ukrajinu viedlo k "pokroku". Scholz na spoločnej tlačovej konferencii s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou v Berlíne vyjadril presvedčenie, že vojnu v Európe je možné odvrátiť, informuje agentúra AFP.

"Nádej spočíva v tom, že touto intenzitou (rokovaní) a dvojakou stratégiou jednoty a avizovaných tvrdých sankcií v prípade vojenskej agresie a zároveň diskusnými formátmi" bude možné zmierniť napätie," povedal Scholz.

"(Našou) úlohou je, aby sme zaistili bezpečnosť v Európe, a verím tomu, že to dosiahneme," uviedol. Dodal, že počas uplynulých týždňov sa odohralo niekoľko kôl rozhovorov západných lídrov s Ruskom na rôznych úrovniach. "Je to pokrok," uviedol Scholz, ktorý na budúci týždeň odcestuje na Ukrajinu aj do Ruska, kde sa stretne osobitne s lídrami oboch krajín.

Nemecko zastáva jednotný postoj so spojencami

Scholz tiež zdôraznil, že Nemecko zastáva ohľadom možných sankcií voči Moskve jednotný postoj so spojencami vrátane Spojených štátov. Pozorovateľom totiž neuniklo, že počas spoločnej tlačovej konferencie s americkým prezidentom Joeom Bidenom sa v pondelok vo Washingtone vyhol vysloveniu názvu plynovodu "Nord Stream 2" (Severný prúd 2). Otázne podľa nich je, nakoľko rázny postoj zaujme Berlín voči Moskve a či zruší tento projekt v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Nemecký kancelár v stredu poznamenal, že so spojencami sa rozhodli zatiaľ nezverejniť "celý katalóg" sankcií voči Rusku.

Viac o téme: NapätieZmiernenieMoskvaKyjevOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu