Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri pobreží Francúzska vyhodil supertrauler do mora 100-tisíc mŕtvych rýb

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Sea Shepherd via AP)

PARÍŽ - Holandská rybárska loď s vlečnou sieťou Margiris vyhodila do vôd Atlantického oceánu pri pobreží Francúzska viac ako 100.000 mŕtvych rýb.

Ako v sobotu informovala agentúra AP, francúzska ministerka pre námorné záležitosti Annick Girardinová označila zverejnené zábery uhynutých rýb za "šokujúce" a vyzvala úrady na ochranu životného prostredia, aby incident vyšetrili. Informácie o ňom si vyžiadal aj eurokomisár pre životné prostredie a more Virginijus Sinkevičius.

Zástupcovia majiteľov traulera Margiris uviedli, že ryby boli hodené do mora kvôli poškodeniu siete, ku ktorému došlo 3. februára. Zdôraznili, že "takáto nehoda je zriedkavý jav a v tomto prípade bola zapríčinená neočakávane veľkou veľkosťou rýb v úlovku," uvádza sa v správe. Posádka traulera už prispôsobila svoje postupy, aby reagovala na "mimoriadnu veľkosť rýb" v danej oblasti - v Biskajskom zálive pri pobreží juhozápadného Francúzska.

Organizácia, ktorá kauzu zverejnila, nevie, či išlo o nehodu

Mimovládna nezisková organizácia Sea Shepherd, ktorá kauzu zverejnila, nateraz nevie, či išlo o nehodu alebo úmyselné vyloženie nechcených rýb. Opäť však vyzvala na väčšiu kontrolu morí v záujme ochrany života v moriach a oceánoch.

Pri pobreží Francúzska vyhodil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Sea Shepherd via AP)

Margiris je druhé najväčšie rybárske plavidlo tohto druhu na svete. Ochranárska organizácia Greenpeace už mnoho rokov organizuje protesty proti tomuto supertrauleru loviacemu v rôznych častiach sveta. Poukazuje na to, že Margiris a podobné supertraulery poškodzujú zásobárne rýb a škodia aj iným druhom morských živočíchov, ktoré spadnú do ich sietí.

Viac o téme: RybyOceánFrancúzsko Holandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu