Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vytrvalé čakanie sa skončilo: Loď z vyše 500 migrantmi zakotvila v sicílskom prístave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Valeria Mongelli)

RÍM - Záchranárska loď Geo Barents s takmer 560 migrantmi na palube po viac než týždni čakania na mori zakotvila v sicílskom prístave Augusta. Informovali o tom v utorok večer talianske médiá, z ktorých cituje tlačová agentúra DPA.

Ako prvých evakuovali iba jednotlivcov, ktorí potrebovali akútnu lekársku starostlivosť, zatiaľ čo zvyšok zachránených migrantov sa vylodí v stredu.

Na palube aj deti

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá dané plavidlo prevádzkuje, na Twitteri oznámila, že medzi zachránenými sa nachádzajú maloleté osoby bez sprievodu, obete sexuálneho násilia a zneužívania, ako aj jedna žena v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Loď Geo Barents od 15. decembra, keď dorazila do centrálnej oblasti Stredozemného mora, vykonala niekoľko záchranných operácií. Posledná záchrana sa uskutočnila v sobotu 25. decembra. Geo Barents sa plaví pod nórskou vlajkou. Plavidlo bolo pôvodne postavené na prieskumné geologické účely. Má dĺžku 77 metrov a dve plošiny na umiestnenie zachránených ľudí.

Na zakotvenie čaká aj ďalšia loď 

Na bezpečné zakotvenie čaká aj nemecká záchranárska loď Sea-Watch 3, ktorá má na palube 440 zachránených migrantov. Úrady už z tohto plavidla evakuovali množstvo ľudí s podlomeným zdravím, uviedla mimovládna organizácia Sea-Watch, ktorá je jeho vlastníkom.

Taliansko je cieľom mnohých migrantov, ktorí sa na riskantnú plavbu na člnoch často vydávajú zo severnej Afriky. Dúfajú v lepší život v Európskej únii, ale ich preplnené člny sa neraz dostanú do ťažkostí, a v Stredozemnom mori preto dochádza k tragickým nehodám.

Podľa OSN zahynulo počas tohto roku v centrálnej oblasti Stredozemného mora už vyše 1500 ľudí.

Viac o téme: LoďMigrantiSicíliaGeo Barents
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu