Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Silný vietor úradoval aj v Európe: V Maďarsku strhávalo strechy, v Holandsku sa zrazili dve lode

Silná víchrica spôsobila škody aj v Amsterdame Zobraziť galériu (2)
Silná víchrica spôsobila škody aj v Amsterdame (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

BUDAPEŠŤ/AMSTERDAM - Víchrica v nedeľu v Maďarsku poškodila aj osem rodinných domov, ktorých 34 obyvateľov dočasne ubytovali ich príbuzní. Agentúru MTI o tom v pondelok informoval hovorca Celoštátneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) Dániel Mukics.

Podľa jeho slov hasičov k odstraňovaniu následkov silného vetra volali na pomoc v nedeľu v 1645 prípadoch, na 192 miestach pracovali ešte aj v pondelok. Najviac práce mali v Peštianskej župe a v Budapešti.

Víchrica spôsobila materiálne škody vo všetkých župách, výnimkou bola len župa Baranská. Poškodených bolo 273 budov, čo tvorilo tretinu škôd. Medzi poškodenými budovami boli rodinné domy, kostoly, nemocnica, ambulancia i iné verejné budovy. V obci Beled v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe strhol vietor časť strechy rodinného domu, ktorá zasiahla jedného človeka na dvore. O jeho stave bližšie OKF neinformovalo.

V Holandsku spôsobila víchrica viaceré škody

Veterné počasie, ktoré zasiahlo v pondelok Holandsko, spôsobilo rozsiahle škody a narušilo dopravu v krajine. Na rozbúrenom mori sa zrazili dve nákladné lode.

Posádku jednej z lodí museli evakuovať pomocou troch vrtuľníkov. Poškodenie lode Juliette D "predstavovalo priame ohrozenie 18-člennej posádky", povedal agentúre AP hovorca záchranných zložiek. Druhá loď bola spôsobilá pokračovať v plavbe.

Vietor na pobreží Severného mora vyvracia stromy a strháva strechy, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Silná víchrica spôsobila škody
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Amsterdamské letisko pre silný vietor zrušilo približne 260 letov, mnohé ďalšie lety meškajú. Úrady vyzvali obyvateľov, aby cestovali autom iba v nevyhnutných prípadoch. Silný vietor spôsobil aj výpadky v železničnej doprave.

Víchrica najprv zasiahla pobrežné oblasti na západe a severe krajiny. V Scheveningene strhlo strechu plážovej reštaurácie. Na pobreží preventívne uzavreli hrádze.

Holandský kráľovský meteorologický ústav vydal výstrahy pred vetrom, ktorý by na pobreží mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. Výstraha je v platnosti až do večerných hodín.

Viac o téme: DomyPočasieVietorVíchricaLodeMaďarskoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu