Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Staronový taliansky prezident zložil sľub: Mattarella zasadne do kresla druhé volebné obdobie

Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub Zobraziť galériu (2)
Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub (Zdroj: SITA/Filippo Monteforte/Pool photo via AP)

RÍM - Sergio Mattarella sa vo štvrtok ujal úradu talianskeho prezidenta na druhé funkčné obdobie, keď na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu zložil slávnostnú prísahu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Mattarella sa najprv nechcel uchádzať o ďalšie sedemročné obdobie v úrade, ale nakoniec pod vplyvom zákonodarcov súhlasil. Priniesol tak kruhom širokej vládnej koalície určité uvoľnenie napätia, pretože zákonodarcovia v parlamente sa predtým týždeň márne snažili hlasovaním nájsť jeho nástupcu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub
Zobraziť galériu (2)
Taliansky prezident Sergio Mattarella zložil sľub  (Zdroj: SITA/Filippo Monteforte/Pool photo via AP)

Mattarella (80) minulý víkend vyhlásil, že prebiehajúca koronavírusová kríza a ťažké ekonomické a sociálne podmienky ľudí v Taliansku sú dôvodom, prečo je povinný prijať rozhodnutie parlamentu znovu ho vymenovať za prezidenta.

Vyslúžil si úctu Talianov

Prezident, ktorý pochádza zo Sicílie a je bývalým ministrom, si vyslúžil úctu Talianov svojím tichým, skromným správaním a pokojným riešením opakovaných politických kríz, ako aj zdravotnej krízy v krajine.

V talianskom politickom systéme je prezident vplyvným predstaviteľom, ktorý vymenováva premiérov a často ho povolajú k riešeniu politických kríz. Vlády v tejto tretej najväčšej ekonomike eurozóny vydržia v priemere rok.

Viac o téme: PrezidentTalianskoSergio Mattarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu