Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gréci donútili migrantov vyzliecť sa a zatlačili ich naspäť do Turecka: Dvanásti zomreli na podchladenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Dvanásť migrantov zomrelo na podchladenie v Turecku po tom, čo ich príslušníci gréckej pohraničnej stráže donútili vyzliecť sa a "zatlačili" ich naspäť do Turecka, uviedol v stredu turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Informuje o tom na základe správy agentúry AFP.

Grécki pohraničníci údajne takto zatlačili do Turecka 22 migrantov. "EÚ je nenapraviteľná, slabá a bezcitná," napísal turecký minister na Twitteri. Zároveň zverejnil fotografie bezvládnych tiel ležiacich vedľa cesty. Fotografie údajne pochádzajú z oblasti pohraničného mesta Ipsala na západe Turecka. Regionálna samospráva uviedla, že 11 migrantov našli už mŕtvych, ďalší zomrel na následky podchladenia neskôr v nemocnici.

Grécko a Turecko vedú spory o migrácii

Grécko a Turecko vedú dlhodobo spory o migrácii. Ľudskoprávne organizácie obviňujú Grécko, že plavidlá s utečencami zatláča naspäť do tureckých vôd, čo je v rozpore s medzinárodným právom. Atény tieto tvrdenia odmietajú. Ankara tvrdí, že Európska únia nedostatočne pomáha Turecku, kde žije podľa odhadov päť miliónov migrantov a utečencov.

Turecko nebude schopné zvládnuť ďalší prílev migrantov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vlani vyhlásil, že jeho krajina nebude schopná zvládnuť ďalší prílev migrantov z Afganistanu. Erdogan tiež obvinil Brusel z "vyhýbavosti", pokiaľ ide o žiadosť Ankary o prepracovanie dohody medzi Tureckom a EÚ, ktorá mala zastaviť prílev migrantov do Európy.

Viac o téme: MigrantiGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu