Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záchranná akcia v Taliansku: Pri Lampeduse zachránili 280 migrantov, sedem ďalších zahynulo

Pri Lampeduse zachránili zhruba 280 migrantov, sedem ďalších zahynulo
Pri Lampeduse zachránili zhruba 280 migrantov, sedem ďalších zahynulo (Zdroj: SITA/AP Photo/Pau de la Calle)

RÍM - Talianska pobrežná stráž v utorok uviedla, že zachránila približne 280 migrantov z preplneného dreveného člna pri pobreží stredomorského ostrova Lampedusa. Ďalších sedem migrantov sa nepodarilo zachrániť. Informovala o tom agentúra AP.

Pobrežná stráž vo vyhlásení uviedla, že v čase, keď k člnu  dorazili záchranné jednotky, boli už traja ľudia mŕtvi. Ďalší štyria zomreli na podchladenie po prevoze do nemocnice na Lampeduse. Väčšina migrantov pochádzala z Egypta a Bangladéša.

Úmrtiam sa dalo zabrániť

Na záchrane v rozbúrených vodách sa podieľali tri záchranné člny pobrežnej stráže a posádka talianskej finančnej polície. Mimovládna organizácia Alarm Phone, prevádzkujúca horúcu linku pre migrantov, ktorí sa ocitnú v núdzi na mori, uviedla, že talianskym záchranným člnom trvalo šesť hodín, kým sa k migrantom dostali, a úmrtiam sa podľa nej dalo zabrániť.

Tento rok priplávalo na lodiach do Talianska výrazne viac migrantov ako v posledných dvoch zimných obdobiach. Od začiatku roka sa tam doplavilo už celkovo 2051 migrantov. Vlani išlo za rovnakú dobu o 872 osôb a predvlani za toto obdobie evidovali 835 osôb.

Viac o téme: LodeMigrantiTalianskoLampedus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu