Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrela manželka známeho izraelského exšpióna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

JERUZALEM - Manželka izraelského exšpióna Jonathana Pollarda, ktorá roky bojovala za jeho prepustenie z amerického väzenia, v pondelok zomrela na komplikácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Mala 69 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Jej manžel bol spravodajský analytik amerického vojenského námorníctva v 80. rokoch minulého storočia. V roku 1985 bol zatknutý a o rok neskôr sa priznal k sprisahaniu v súvislosti s tým, že svojim izraelským kontaktom poskytol tajné americké dokumenty, pričom za to dostal peňažnú odmenu. V roku 1987 ho odsúdili na doživotie. Esther sa za neho vydala, až keď bol vo väzení.

Po tom, ako si Pollard odpykal 30 rokov za mrežami - vrátane času stráveného vo vyšetrovacej väzbe po svojom zatknutí - ho v roku 2015 podmienečne prepustili na slobodu s tým, že nasledujúcich päť rokov musí zostať v USA. V roku 2020 sa presťahoval do Izraela. Na letisku v Tel Avive privítal Pollarda a jeho manželku Esther vtedajší izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Pollardovci, obaja ortodoxní židia, po vystúpení z lietadla pobozkali zem. Netanjahu predniesol modlitbu vďakyvzdania a odovzdal Pollardovi izraelský preukaz totožnosti.

Jonathan Pollard
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Súčasný izraelský premiér Naftali Bennett o zosnulej Pollardovej povedal, že je "ženou, ktorej oddanosť a láska k manželovi sa stala symbolom sily, odhodlania a viery". Špionážna aféra podľa AP na dlhé roky poškvrnila vzťahy medzi židovským štátom a USA. 

Viac o téme: úmrtieIzraelJonathan Pollard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu