Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska zdravotná únia pomáha lepšie zvládať globálne zdravotné problémy, tvrdí SLK

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) považuje Európsku zdravotnú úniu za prospešný projekt, ktorý pomáha členským štátom Európskej únie (EÚ) lepšie a efektívnejšie zvládať globálne zdravotné problémy. Uviedla to predsedníčka Stáleho výboru SLK pre zahraničie Ľudmila Lysinová.

"Zdravotníctvo v celej Európe rieši rovnaké problémy - či už sa týkajú prevencie a liečby ochorení, financovania zdravotníctva alebo nedostatku zdravotníckych pracovníkov. Snahu o posilnenie kompetencií v tejto oblasti preto považuje SLK za prirodzenú," hovorí Lysinová.

SLK v súvislosti s Európskou zdravotnou úniou poukazuje na význam koordinácie spolupráce pri prevencii, liečbe ochorení aj systémoch poskytovania zdravotnej starostlivosti v bežných časoch aj počas krízy. "V súčasnosti sa zameriava na čo najlepšie zvládnutie pandémie COVID-19, vývoj, výrobu, kontrolu liečiv a spoločný plán boja proti rakovine," podotkla Lysinová. Zároveň dodala, že aké zdravotníctvo na Slovensku v súčasnosti bude, závisí od štátnej zdravotnej politiky, keďže zdravotníctvo patrí do kompetencie jednotlivých členských štátov.

Európska komisia podnikla prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie v novembri 2021. O jej dobudovaní sa diskutuje aj v rámci prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Tá umožňuje občanom jednotlivých členských krajín vyjadriť sa k budúcnosti EÚ aj formou občianskych panelov. Celkovo štyri občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar výkonná rada konferencie.

Jurzyca sa obáva, že rozšírenie právomocí EMA neprinesie pozitíva

Rozšírenie právomocí Európskej agentúry pre lieky nemusí priniesť pozitívny výsledok. Hrozí nárast byrokracie. Upozornil na to europoslanec Eugen Jurzyca, ktorý návrh týkajúci sa EMA v Európskom parlamente nepodporil. "Takémuto kroku musia predchádzať analýzy vplyvu. Napríklad preto, lebo vakcíny proti covidu bolo efektívne nakupovať centrálne, to ale neznamená, že aj vakcíny proti chrípke má nakupovať Komisia," vysvetlil Jurzyca.

Za predbežnú dohodu o rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov EP, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Nariadenie ešte musí formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Iniciatíve podľa Jurzycu nepredchádzala analýza hodnoty za peniaze, posúdenie vplyvov ani vyhodnotenie najlepších praktík v členských štátoch. "Hrozí preto, že narastie len byrokracia a pozitívny výsledok sa nedostaví žiaden. Návrh som preto nepodporil," doplnil.

Viac o téme: RiešenieZdravieProblémyEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu