Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Solidarita a spolupráca členských štátov EÚ sa už v minulosti osvedčili, hovorí Monika Beňová

Monika Beňová Zobraziť galériu (2)
Monika Beňová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Vzájomná solidarita a spolupráca členských štátov prostredníctvom koordinácie na európskej úrovni sa už v minulosti osvedčili. Vyhlásila to slovenská europoslankyňa Monika Beňová v reakcii na posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA).

"Ide o súčasť snáh o lepšiu pripravenosť Únie na zvládanie možných budúcich zdravotných kríz a súvisiacich hrozieb," reagovala Beňová na rozhodnutie Európskeho parlamentu z 20. januára. To má podľa europoslankyne pomôcť zrýchliť akcieschopnosť a vyhnúť sa prípadnému nedostatku liekov či zdravotníckych pomôcok.

Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca. Budúcnosť zdravotníctva v EÚ je témou aj na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), v rámci ktorej sa stretávajú diskusné panely náhodne vybraných občanov členských krajín.

Solidarita a spolupráca členských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Tretí občiansky panel po svojom poslednom stretnutí medzi svoje odporúčania zahrnul aj rozšírenie kompetencií EMA s cieľom zabezpečiť rovnakú kvalitu zdravotnej starostlivosti a primerané náklady v rámci celej EÚ. Občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Do diskusie o budúcnosti eurobloku sa môže zapojiť ktokoľvek prostredníctvom viacjazyčnej digitálnej platformy futureu.europa.eu.

Viac o téme: SpoluprácaMonika Beňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu