Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Rakúsko napriek vysokým počtom uvoľní niektoré protipandemické opatrenia

Ľudia vo Viedni s rúškami Zobraziť galériu (2)
Ľudia vo Viedni s rúškami (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - Rakúsko napriek vysokým počtom nových prípadov infekcie koronavírusom postupne uvoľní niektoré protipandemické opatrenia, oznámil v sobotu vo Viedni kancelár Karl Nehammer. Informovala o tom agentúra DPA.

Od 5. februára tak bude aktuálne platný nočný zákaz vychádzania miesto 22.00 h začínať o polnoci. Od 12. februára už nebude v maloobchodnom sektore potrebný negatívny test na koronavírus alebo očkovanie, spresnil rakúsky kancelár. Od 19. februára budú obyvatelia s negatívnym testom na COVID-19 aj bez dokladu o očkovaní alebo prekonaní ochorenia môcť chodiť do reštaurácií a barov.

Očkovanie proti novému koronavírusu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Dôvodom uvoľňovania protipandemických opatrení v Rakúsku je skutočnosť, že napriek vysokému počtu prípadov nemocnice v krajine nie sú v súčasnosti veľmi zaťažené, píše DPA. "Počty sú stabilné a na skutočne predvídateľne dobrej úrovni," povedal Nehammer v súvislosti so situáciou v nemocniciach a na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V platnosti však zostáva povinnosť nosenia respirátorov.

Rakúska ministerka pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová uviedla, že novú úpravu nočného zákazu vychádzania vítajú, keďže znamená obrovské zlepšenie pre prevádzky i turistov. Miera sedemdňovej incidencie v Rakúsku v súčasnosti predstavuje zhruba 2400 na 100.000 obyvateľov, spresňuje DPA. Vrchol aktuálnej vlny pandémie koronavírusu sa podľa rakúskej vlády očakáva koncom prvého februárového týždňa.

Viac o téme: OpatreniaUvoľnenieRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu