Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hackeri zaútočili na Bieloruské železnice: Žiadali zastaviť ruské konvoje a oslobodiť väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Hackeri zo skupiny Kiberpartizany podnikli v pondelok útok na počítačovú sieť štátnej spoločnosti Bieloruské železnice (BelŽD). Chceli ním dosiahnuť spomalenie premávky na železničných tratiach, ktoré využívajú ruské jednotky na presun do Bieloruska, kde sa koná ich spoločné cvičenie s tamojšou armádou, informoval francúzsky denník Le Parisien.

Tieto manévre sa odohrávajú v čase pretrvávajúceho napätia na Ukrajine vyvolaného koncentráciou ruských jednotiek pri hraniciach Ruska s Ukrajinou. Hackeri tvrdia, že sa im podarilo zašifrovať väčšinu serverov, databáz a pracovných staníc BelŽD, uviedol spravodajský web Belsat.eu. Vo vyhlásení zdôrazňujú, že neútočili na "automatizované a bezpečnostné systémy", aby na železnici nespôsobili havarijné situácie a neohrozili cestujúcu verejnosť.

Ako dôkaz úspešnosti svojho kybernetického útoku hackeri zverejnili screenshoty zo záložného servera v procese ich likvidácie. Ako podmienku pre poskytnutie šifrovacieho kľúča si hackeri stanovili nielen zastavenie presunu ruských vojsk na územie Bieloruska, ale aj prepustenie 50 politických väzňov, ktorí nutne potrebujú lekársku starostlivosť.

Skupina Kiberpartizany nie je v Bielorusku neznáma

Skupina s názvom Kiberpartizany sa objavila v septembri 2020 krátko po tom, ako sa v Bielorusku po zverejnení výsledkov sporných prezidentských volieb začali masové protesty. Následne hackeri spustili sériu útokov na servery bieloruských orgánov činných v trestnom konaní a štátnych inštitúcií, zverejnili i materiály kompromitujúce bezpečnostné zložky vrátane záberov z bitia demonštrantov.

Kiberpartizany označujú svoje aktivity za reakciu na potláčanie protestov a "štátneho teroru" zo strany režimu Západom neuznávaného prezidenta Alexandra Lukašenka. "V prípade týchto bieloruských hacktivistov ide o jeden z prvých prípadov, keď môžeme vidieť integráciu ransomvéru do arzenálu útočných nástrojov," uviedol Wandrille Krafft, expert na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti AVISA Partners/Lexfo. "Cieľom už nie je získať výkupné, ale paralyzovať službu," vysvetlil podľa denníka Le Parisien.

Po zverejnení problémov s pripojením sa v utorok oficiálna stránka Bieloruských železníc vrátila k normálnemu fungovaniu. V oznámení pre cestujúcich sa však uvádzalo, že vydávanie elektronických cestovných dokladov je z technických príčin dočasne nedostupné a že "prebiehajú práce na obnovení výkonu systémov".

Viac o téme: ŽelezniceHackeriútok Bielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu