Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzske ministerstvo spravodlivosti sa stalo terčom útoku hackerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

PARÍŽ - Francúzske úrady sa museli v piatok vyrovnať s následkami kybernetického útoku po tom, ako skupina hackerov oznámila, že sa nabúrala do počítačových systémov tamojšieho ministerstva spravodlivosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Hackerská skupina známa ako LockBit 2.0 zverejnila video, podľa ktorého sa jej podarilo prelomiť zabezpečenie súborov rezortu spravodlivosti v Paríži. Členovia zoskupenia sa vo videu vyhrážajú, že ak im vláda nezaplatí požadované výkupné, získané údaje zverejnia 10. februára.

Rozsah a vážnosť hackerského útoku ani výška požadovaného výkupného nie sú známe. "K niečomu došlo, ale nešlo o nič mimoriadne, údaje o trestných konaní ohrozené neboli," uviedol pre AFP zdroj z prostredia vyšetrovania. Francúzsky rezort spravodlivosti uviedol, že keď sa o incidente dozvedel, okamžite nariadil vykonať potrebné previerky, ktoré stále pokračujú. "Sme v procese podrobnej kontroly nášho systému, čo si vyžaduje čas," uviedlo ministerstvo.

Podľa expertov sú ransomvérové útoky (útoky vydieračským softvérom) na počítačové systémy ministerstiev veľmi zriedkavé. Ako pripomína AFP, hackeri zo skupiny LockBit 2.0 a jej predchodkyne LockBit boli v minulosti obviňovaní z kyberútokov na rôzne spoločnosti, vrátane vlaňajšieho rozsiahleho pokusu o vydieranie globálnej konzultačnej firmy Accenture.

Viac o téme: SpravodlivosťMinisterstvoHackeriútok Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu