Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Johnson varoval Rusko pred tvrdými sankciami Západu: Pridali sa aj Macron a Scholz

Britský premiér Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/Adrian Dennis/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v utorok v parlamente vyhlásil, že Rusko bude čeliť bezprecedentným sankciám v prípade, ak napadne Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Západní spojenci podľa Johnsonových slov "na akýkoľvek útok Ruska na Ukrajinu zareagujú jednotne zavedením koordinovaných a prísnych ekonomických sankcií, tvrdších než boli voči Rusku kedy zavedené". Zdôraznil, že Británia v prípade ruského útoku na Ukrajinu prispeje k prípadnému "novému nasadeniu síl NATO" s cieľom chrániť svojich spojencov v Európe, citovala jeho slová stanica Sky News.

Rusko priložilo zbraň k hlave Ukrajiny

Rusko podľa Johnsona "priložilo zbraň k hlave Ukrajiny", ktorá má "plné morálne i zákonné právo brániť sa". Vyslovil obavy, že v prípade ruskej invázie by "krviprelievanie bolo porovnateľné s prvou vojnou v Čečensku alebo v Bosne či počas iných konfliktov, ktoré Európa zažila od roku 1945". Dodal, že Spojené kráľovstvo sa už niekoľko mesiacov snaží spoločne s USA a európskymi spojencami zabrániť ozbrojenému konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom pomocou dialógu a pod hrozbou sankcií.

Biden je ochotný sa opäť stretnúť s Putinom

V pondelok večer sa Johnson zúčastnil na videohovore ohľadom otázky ruskej hrozby voči Ukrajine spoločne so zástupcami Spojených štátov, EÚ, NATO, Talianska, Poľska, Francúzska a Nemecka. Americký prezident Joe Biden počas videkonferencie potvrdil, že je ochotný sa opätovne stretnúť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Macron a Scholz varovali Rusko pred napadnutím Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz počas utorňajšieho stretnutia v Berlíne spoločne varovali Rusko pred vážnymi následkami v prípade útoku na Ukrajinu. Obaja podľa agentúry AFP zdôraznili, že Paríž a Berlín sú jednotní v otázke nevyhnutnosti deeskalácie konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

"Ak dôjde k útoku, bude nasledovať odveta. A cena, ktorú (Rusko) zaplatí, bude veľmi vysoká," povedal Macron. "V piatok ráno budem mať telefonický rozhovor s (ruským) prezidentom (Vladimirom Putinom)," avizoval zároveň Macron. Od rozhovoru očakáva objasnenie stratégie Ruska ohľadom Ukrajiny.

Johnson varoval Rusko pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

Scholz uviedol, že situácia v oblasti ukrajinsko-ruských hraníc je veľmi vážna. "Je tam rozmiestnených mnoho vojakov. Preto je nevyhnutné urobiť všetko pre to, aby sa situácia vyvinula inak, než sa v súčasnosti obávame," povedal nemecký kancelár podľa agentúry DPA. "Aj od Ruska očakávame jednoznačné kroky smerom k deeskalácii situácie. Zhodli sme sa, že vojenská agresia (Ruska) by mala vážne následky," dodal.

Biden by zvážil osobné sankcie voči Putinovi

Americký prezident Joe Biden v utorok pred novinármi vo Washingtone povedal, že by zvážil zavedenie ekonomických sankcií zameraných osobne na šéfa Kremľa Vladimira Putina, ak by ruský prezident nariadil útok na Ukrajinu. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Prípadná ruská invázia na Ukrajinu by mala podľa slov šéfa Bieleho domu "enormné následky pre celý svet". Na otázku, či by v prípade vpádu Ruska na Ukrajinu pripadali do úvahy i sankcie namierené konkrétne na Putina, odpovedal: "Áno, zvažoval by som to."

Viac o téme: VarovanieSankcieRuskoUkrajinaZápadBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu