Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina privítala pokračovanie rokovaní a diplomacie s Ruskom: Zlou správou je, že sa nič nezmenilo

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KODAŇ - Ukrajina vo štvrtok privítala pokračovanie rokovaní s Ruskom, ktoré vníma ako znak toho, že Moskva je odhodlaná nájsť diplomatické riešenie súčasnej krízy, informovala agentúra AFP.

"Dobrou správou je, že poradcovia sa dohodli, že sa o dva týždne stretnú v Berlíne, čo znamená, že najmenej ďalšie dva týždne Rusko pravdepodobne ostane na diplomatickej ceste," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v Kodani po rokovaní so svojím rezortným kolegom Jeppem Kofodom z Dánska. Reagoval tak na výsledok stredajších rokovaní v normandskom formáte v Paríži.

Zlou správou je, že sa nič nezmenilo

"Zlou správou je, že sa nič nezmenilo... Nanešťastie najzávažnejšou požiadavkou Ruska je, aby sa Ukrajina zapojila priamo do rokovaní so splnomocnencami Donecka a Luhanska, namiesto rokovania s Ruskom. To sa však nestane, je to otázka princípov," citovala Kulebu agentúra Reuters. Kuleba počas tlačovej konferencie v Kodani tiež vyzval Západ, aby posilnil vojenskú a obrannú spoluprácu s Kyjevom.

Spojené štáty hovorili s Ukrajinou

"Aj keď som fanúšikom mäkkej sily, obávam sa, že toto je čas na použitie hrubej sily... Silná Ukrajina je sama o sebe najlepšou zastrašujúcou metódou," uviedol Kuleba. Kuleba zároveň ocenil, že Spojené štáty hovorili najskôr s Ukrajinou a až potom s Ruskom, ale zdôraznil, že Ukrajina nedovolí nikomu, "ani svojim priateľom, aby o nás rozhodovali". Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny.

Rusko poprelo, že chce napadnúť Ukrajinu

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť Ukrajinu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie. V reakcii na túto skutočnosť viedli USA a spojenci NATO v uplynulých týždňoch intenzívne rokovania s Ruskom a poskytli Ukrajine vojenskú podporu. USA tiež v stredu doručili Rusku písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných záruk.

Viac o téme: RokovaniaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu