Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Variant omikron spustil piatu vlnu pandémie v Maďarsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Nový koronavírusový variant omikron spustil v Maďarsku už piatu vlnu koronavírusovej pandémie, v ktorej treba rátať s alarmujúcim počtom nakazených, vyhlásil v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely.

"Veľmi nákazlivý omikron spôsobí nákazu desiatok tisíc ľudí, avšak zaočkovaní tromi dávkami budú mať iba mierny priebeh ochorenia COVID-19," povedal rektor. Podľa jeho slov stúpne počet hospitalizovaných, najmä z kruhov nezaočkovaných, a pribudnú aj ťažké prípady, avšak ich pomer bude nižší než v predchádzajúcich vlnách pandémie.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 6524 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 101 pacientov. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1.282.957 infikovaných a 39.780 úmrtí. Zaočkovaných proti covidu je už takmer 6,3 milióna ľudí, z nich dve dávky vakcíny dostalo vyše šesť miliónov a tri dávky 3.217.724 osôb.

Maďarsko prevzalo 80 dávok vakcíny Sputnik Light

Maďarsko prevzalo 80 dávok jednodávkovej vakcíny proti koronavírusu Sputnik Light, ktoré budú skúmať experti Centra národného zdravia (NNK), informoval v piatok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Ak NNK rozhodne, že táto očkovacia látka je bezpečná, účinná a vhodná na tretiu dávku očkovania, tak začneme komerčné rokovania s ruským výrobcom," povedal šéf diplomacie.Szijjártó pripomenul, že Sputnik Light používajú už v Spojených arabských emirátoch, Bahrajne, Argentíne a v Indii. V Európe vydali povolenie v San Maríne a v Srbsku prebieha povoľovací proces.

Minister podčiarkol, že vďaka vynikajúcej maďarsko-ruskej spolupráci v oblasti vakcín, ktorá sa začala v mimoriadne ťažkom vlaňajšom roku, sa podarilo zaočkovať takmer milión maďarských občanov, čo prispelo k zrýchleniu očkovania tak, že Maďarsko dosiahlo 60-percentnú zaočkovanosť ako prvá krajina v Európe.

Viac o téme: MaďarskoKoronavírusPiata vlnaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu