Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Austrália hlási rekordné počty nových prípadov: Premiér chce otvoriť ekonomiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Bianca De Marchi/AAP Image via AP)

CANBERRA - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Austrálii síce v týchto dňoch láme rekordy, avšak austrálska vláda v pondelok oznámila, že v dôsledku miernejšieho priebehu ochorenia pri nákaze variantom omikron bude pokračovať v znovuotváraní ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

V celej Austrálii bolo za predchádzajúcich 24 hodín potvrdených 37.150 prípadov nákazy, čo predstavuje nový rekord. Do tejto bilancie však neboli započítané údaje zo Západnej Austrálie a Severného teritória, na ktoré sa stále čaká.

Rekordy hlásia viaceré štáty

Rekordné počty novonakazených hlásili v pondelok zo štátov Viktória, Queensland, Južná Austrália, Tasmánia a tiež z teritória hlavného mesta Canberra. V Novom Južnom Walese mali 20.794 prípadov infekcie, čo bolo viac než v nedeľu, avšak menej než rekordných 22.577 infekcií oznámených v sobotu.

"Mali by sme prestať myslieť na počty prípadov a namiesto toho myslieť na vážne chorých, žiť s vírusom, starať sa o svoje zdravie, sledovať u seba príznaky a nechať ekonomiku fungovať," vyhlásil austrálsky premiér Scott Morrison.

Počet hospitalizovaných s covidom narástol v Novom Južnom Walese za jeden deň o desať percent a na viac než trojnásobok oproti Vianociam.

Omikron je nákazlivejší, ale má miernejší priebeh

Federálny minister zdravotníctva Greg Hunt povedal, že variant omikron je síce nákazlivejší, avšak ním vyvolané ochorenie má miernejší priebeh než je tomu u iných variantov.

Nemocnice v Novom Južnom Walese však zápasia s nedostatkom personálu – jednak z dôvodu sviatkov, a jednak preto, že viacero zdravotníkov musí byť v karanténe z dôvodu nedávnych kontaktov s nakazenými, uviedol šéf tamojšieho lekárskeho združenia Michael Bonning, ktorý varoval pred "uvoľnením všetkého".

Za predchádzajúci deň zomrelo v Austrálii s covidom osem ľudí, od začiatku pandémie približne 2260.

Viac o téme: PandémiaAustráliaKoronavírusOmikronScott Morisson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu