Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnovšie FOTO Kim Čong-una vyrážajú dych: Vážna choroba! Diktátorovo odôvodnenie zmeny vizáže

Severokórejský vládca Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Severokórejský vládca Kim Čong-un (Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service/AP)

PCHJONGJANG - Vládca Severnej Kórey opäť rapídne schudol. Verejnosť ho mohla vidieť pred dvoma dňami na zasadnutí vládnej Komunistickej strany. Začiatkom tohto roka sa objavili špekulácie o tom, že je možno vážne chorý, no severokórejské médiá trvajú na tom, že diktátor jedáva menej v záujme krajiny.

Kim Čong-un (37) vyzerá na nových fotografiách chudší ako kedykoľvek predtým. Severokórejského vodcu zachytila na zasadnutí Komunistickej strany Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA), píše Daily Mail. Mal na sebe oblek, v ktorom sa zvykol objavovať na dôležitých politických vystúpeniach aj novoročných vyhláseniach. Verejnosti sa ale teraz zdalo, že na ňom doslova visí. 

Zasadnutie strany prichádza v čase, keď krajina zápasí so zložitými ekonomickými problémami, akými sú koronavírus, prírodné katastrofy a sankcie vyvolané programom na výrobu a testovanie jadrových zbraní. Zasadnutie sa nieslo v duchu "smerovania ľudí do ďalšej fázy, ktorá smeruje k víťazstvu". Severná Kórea si okrem iného pripomína desiate výročie vlády Kim Čong-una. Písal sa rok 2011, keď po smrti svojho otca Kim Čong Ila prevzal velenie nad armádou. 

Dôvody chudnutia

Vládne inštitúcie sa snažili Kimov problém so stratou hmotnosti zamaskovať tak, že uverejňovali informácie o vážnom nedostatku potravín. Vodca je teda zdravý a len začal jesť menej v záujme svojej krajiny. Začiatkom roka sa objavila teória o tom, že Čong-un schudol za krátky čas viac ako 18 kg, čo by mohlo byť prejavom vážneho ochorenia. Štátna televízia uviedla, že "Kimovo vychudnuté telo láme srdcia všetkým ľuďom". V krajine však zúri hladomor a takmer 25 miliónov obyvateľov nemá čo jesť. Chudobnú Severnú Kóreu vyzbrojenú jadrovými zbraňami zasiahli v posledných rokoch silné záplavy, ktoré zanechali mnoho rodín bez strechy nad hlavou. V súčasnej pandemickej kríze sa pridal ešte spomínaný hladomor. Vládca Kim predstúpil pred svoj ľud ešte v októbri, kedy sa vyjadril, že jedla je málo a treba sa uskromniť. 

Kim Čong-un počas prehliadky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Tamojšia vláda vidí za nedostatkom potravín vonkajšie faktory, teda zahraničné sankcie, prírodné katastrofy a boj proti covidu-19. Analytici prišli s teóriou, že Kimovo schudnutie má viesť v týchto ťažkých časoch k posilneniu lojality štátneho režimu. Choroba sa spomína aj ako dôsledok Kimovej neprítomnosti pred ľuďmi po dlhom čase (viac ako mesiac). Je to jeho najdlhšia absencia od začiatku vlády. 

Ťažko povedať, či zaznejú z úst severokórejského diktátora slová vedúce k zásadným zmenám. Po novoročných oslavách však zvykol stále robiť zásadné politické vyhlásenia. Napríklad v roku 2018 ohlásil delegáciu na zimné olympijské hry, alebo rok nato vyjadril túžbu pokračovať v rozhovoroch s vtedajším prezidentom USA Donaldom Trumpom. Faktom však je, že od začiatku vlády nastolil v krajine ešte prísnejšiu diktatúru a postaral sa o rapídny vývoj severokórejského jadrového programu. 

Viac o téme:
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu