Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Krajiny sprísňujú protipandemické opatrenia: Povinné rúška ale aj zákaz hudby v baroch

Testovanie na koronavírus Zobraziť galériu (5)
Testovanie na koronavírus (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Grécka vláda zakázala v stredu hranie hudby v baroch a reštauráciách v snahe obmedziť silvestrovské oslavy v čase, keď krajinu sužuje vysokonákazlivý koronavírusový variant omikron. Informovala o tom agentúra AFP.

"Omikron je už dominantným variantom a verejné zdravotníctvo je pod tlakom," povedal grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris vo prejave v televízii. Ďalej priblížil, že od štvrtka do 16. januára bude môcť sedieť v reštauráciách a zábavných podnikoch pri jednom stole maximálne šesť ľudí a bude tam tiež zakázané púšťať hudbu."Bary a reštaurácie sa zatvoria o polnoci, avšak 31. decembra budú môcť byť otvorené do 2.00 h - taktiež ale bez hudby," dodal.

Testovanie na koronavírus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Grécke úrady boli nútené sprísniť protiepidemické opatrenia skôr než sa predpokladalo; v stredu totiž hlásili rekordných 28.828 nových prípadov nákazy. V rámci týchto nových obmedzení, pôvodne naplánovaných až na 3. januára, by malo z domu pracovať až 50 percent všetkých zamestnancov vo verejnom aj súkromnom sektore, pričom dosiaľ sa takáto práca odporúčala len 20 percentám.

Testovanie na koronavírus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Zároveň boli zrušené všetky verejné silvestrovské podujatia a Plevris vyzval obyvateľov Grécka, aby sa dali otestovať na covid pred tým, než sa stretnú s rodinou. Grécko zaznamenalo od začiatku pandémie 1.134.713 prípadov nákazy a 20.636 súvisiacich úmrtí.

Paríž opäť zavedie povinné rúška na verejnosti

Prekrytie horných dýchacích ciest bude od piatka opäť povinné na vonkajších priestranstvách v Paríži. Oznámila to v stredu francúzska polícia, píše agentúra AFP. Cieľom tohto opatrenia je spomaliť šírenie koronavírusového variantu omikron. Vzťahovať sa bude na všetky osoby staršie ako 11 rokov okrem ľudí v automobiloch, cyklistov, či používateľov iných dvojkolesových dopravných prostriedkov, a tých, ktorí športujú, uviedla vo vyhlásení parížska polícia.      

Koronavírus v Paríži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Vo Francúzsku zaznamenali za posledných 24 hodín 200.008 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Vysoký počet nakazených súvisí práve so šírením infekčnejšieho variantu omikron. "Šírenie omikronu by som už neoznačoval len ako ďalšiu z vĺn (pandémie), ale ako prívalovú vlnu... Vírus cirkuluje príliš intenzívne," povedal francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

Koronavírus v Paríži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Vláda nedávno oznámila nové obmedzenia, zrušila novoročné zhromaždenia a vyzvala na prácu z domu. Francúzsko však na rozdiel od niektorých iných európskych krajín, ako napríklad Holandsko, pred Vianocami znovu nezaviedlo prísne obmedzenia na spomalenie šírenia omikronu. Vo Francúzsku je zaočkovaných už približne 77 percent ľudí, pričom v súčasnosti prebieha intenzívne očkovanie treťou dávkou. Nezaočkované zostávajú viac než štyri milióny dospelých, medzi ktorými je aj vyše milión osôb vo veku na 65 rokov.

Viac o téme: HudbaOpatreniaRúškaBaryGréckoFrancúzskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu