Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Belgický súd rozhodol o otvorení zariadení v sektore kultúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Štátna rada v Belgicku v utorok pozastavila platnosť kráľovského výnosu, na ktorého základe boli v krajine zavreté koncertné sály, kiná divadlá a ďalšie zábavné podniky. Šlo o opatrenie, ktoré minulý týždeň oznámil premiér Alexander De Croo s cieľom zastaviť šírenie variantu omikron.

V rozhodnutí Štátnej rady, najvyššieho správneho sudu v Belgicku, sa uvádza, že úrady nepreukázali, "akým spôsobom sú zábavné podniky obzvlášť nebezpečnými miestami pre zdravie (ľudí)... tým, že by sa v nich šíril koronavírus v rozsahu vynucujúcom si ich zatvorenie". Verdikt správneho súdu nadobudol platnosť ihneď po vynesení, dodala agentúra AFP.

Na Štátnu radu sa oficiálnou cestou obrátil producent Mathieu Pinte zo spoločnosti Sgaranelle Production, ktorá plánovala 28., 29. a 30. decembra odohrať v kultúrnom centre Auderghem divadelné predstavenie.

Kiná ostanú zatvorené

Rozhodnutie Štátnej rady sa podľa právnika zastupujúceho vládu týka len otvorenia divadiel a kultúrnych centier, ale nie kín. Tie Štátna rada vo svojom odkladnom rozsudku výslovne vylúčila, podobne ako aj miesta konania osláv. Zatiaľ nie je jasné, či môžu byť otvorené koncertné sály, dodal denník Le Soir.

Ministerka kultúry vo frankofónnej časti Belgicka, Bénédicte Linardová, však vo svojom tvíte v reakcii na rozhodnutie súdu nabáda k opätovnému otvoreniu kín, lebo podľa nej "nemá zmysel čakať na ďalší obežník".

Proti nariadeniu, ktorého cieľom bolo spomaliť ďalšiu vlnu epidémie vyvolanú variantom omikron, protestovali od víkendu v uliciach belgických miest tisíce ľudí vrátane umelcov a prevádzkovateľov kín či divadiel. Mnohé z týchto ustanovizní vládne nariadenie sabotovali: pokračovali vo svojom programe a obnovili aktivity pre verejnosť.

Viac o téme: OtvorenieZariadeniaKultúraSúd BelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu