Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Česká vláda sprísnila opatrenia: Týkajú sa večierkov aj osláv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Image)

PRAHA - Vláda českého premiéra Petra Fialu (ODS) sa prvýkrát od svojho vymenovania zišla na riadnom rokovaní. Hlavným bodom programu bola epidémia koronavírusu. Podľa očakávaní ministri predstavili nové opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nákazy.

Vláda obmedzila konanie akcií od 29. decembra. Na večierkoch a oslavách sa bude môcť zúčastniť maximálne 50 ľudí. Na kultúrne a iné akcie bude môcť prísť maximálne 1000 sediacich návštevníkov. Podujatia, pri ktorých účastníci nesedia, budú obmedzené na 100 osôb. Informoval o tom portál Novinky.cz, ktorý tlačovú konferenciu prenášal naživo.

Obmedzenia budú platiť od 29. decembra

Nové opatrenia sa dotknú aj reštauračných zariadení a pohostinstiev. Pri stole budú môcť sedieť maximálne štyri osoby. Otváracie hodiny prevádzok však nebudú obmedzené. Naopak obmedzené budú otváracie hodiny obchodov na Štedrý deň, a to do 12.00 h. Uzavreté budú úplne na Prvý sviatok vianočný 25. decembra. Obmedzenia budú platiť od stredy 29. decembra do nedele 2. januára.

Od pondelka bude tretia dávka vakcíny pre všetkých nad 30 rokov

Na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už budú môcť v Česku chodiť päť mesiacov po druhej dávke aj ľudia vo veku nad 30 rokov. Zmena začne platiť od pondelka 27. decembra. V stredu po zasadnutí vlády to oznámili minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) a premiér Petr Fiala (ODS). Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Dosiaľ mohli ísť na preočkovanie po piatich mesiacoch ľudia vo veku nad 45 rokov, pre mladšie skupiny sa mal systém otvoriť v priebehu januára. U ľudí vo veku nad 18 rokov by sa o prípadnej zmene očkovacieho harmonogramu malo rozhodovať v polovici januára, povedal Válek.

V niektorých očkovacích centrách v Česku vychádzali v ústrety aj mladším ľuďom a ak mali centrá voľné kapacity, podali im tretiu dávku za splnenia podmienky piatich mesiacov od očkovania – toto odporúčajú i vakcinológovia. Niektorí ľudia však boli vzhľadom na nastavené pravidlá aj odmietnutí.

V ČR sa na preočkovanie používajú mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bez ohľadu na to, či bol daný človek najprv očkovaný jednou zo spomínaných vakcín alebo očkovacou látkou od AstraZenecy či jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, pripomenuli Novinky.cz.

Viac o téme: OpatreniaOslavyČeskoSprísnenieVečierkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu