Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS V Maďarsku už zrejme vrcholí štvrtá vlna pandémie: Omikron laboratória ešte nezaznamenali

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Štvrtá vlna pandémie nového druhu koronavírusu v Maďarsku už zrejme dosiahla svoj vrchol, denný prírastok hospitalizovaných s ochorením COVID-19 by už mohol začať klesať. Povedal to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého za posledný deň pribudlo v krajine 6884 infikovaných a 166 úmrtí pacientov s covidom.

V uplynulých 24 hodinách zaočkovali v Maďarsku vyše 51.000 ľudí, drvivá väčšina z nich dostala už tretiu dávku očkovacej látky, povedal Orbán v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

V súvislosti s očkovaním detí nad päť rokov Orbán zdôraznil, že vedci jednoznačne potvrdili, že nie je nebezpečné. Podľa neho je takýto krok potrebný na pribrzdenie pandémie, pretože za šírenie koronavírusu môžu najviac neočkovaní. Vakcinácia detí proti covidu sa v Maďarsku začne 15. decembra. "Na Štedrý večer môže sedieť spolu bez strachu iba zaočkovaná rodina," uviedol Orbán.

Koronavírusový variant omikron laboratóriá zatiaľ neodhalili

Laboratóriá zatiaľ neodhalili vzorku, ktorá by potvrdzovala prítomnosť koronavírusového variantu omikron v Maďarsku. Vo verejnoprávnej televízii M1 to v piatok povedal virológ Centra národného zdravia (NNK) Zoltán Kis. "Zo správ z okolitých krajín však je možné predpokladať, že sa nová mutácia koronavírusu čoskoro objaví aj u nás," uviedol Kis, ktorý spresnil, že omikron je už prítomný a šíri sa nielen medzi cestujúcimi v Chorvátsku, Rumunsku, Česku, ale objavil sa aj v Estónsku či Litve.

Dôležitou otázkou podľa neho stále zostáva, či ochorenie spôsobené omikronom má miernejší priebeh než tomu bolo v prípade predchádzajúcich mutácií koronavírusu, pretože to môže výrazne ovplyvniť ďalšiu epidemickú vlnu.

Viac o téme: OčkovanieMaďarskoViktor OrbánŠtvrtá vlnaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu